Gå til sidens hovedinnhold

Denne nøkkelen er over tusen år gammel

Artikkelen er over 6 år gammel

– Blant de fineste gjenstandene vi fikk inn i 2014, sier arkeologer i Akershus om funnet i vår kommune.

Nøkkelen på bildet ble funnet på Brevik i Son. Arkeologer mener den er fra 800-tallet.

I det Vestby Avis ringer til arkeolog Lars Sørgaard Sørensen hos Akershus fylkeskommune, så har han nøkkelen foran seg på pulten. Han husker historien bak nøkkelen godt.

– Nøkkelen ble funnet av en mann etter metallsøk på Brevik i Son og levert til oss, forteller Sørgaard Sørensen til Vestby Avis.

Cirka 1200 år gammel

Han sier at det er et ganske uvanlig funn og tror nøkkelen er blitt brukt til en eller annen slags kiste med flere verdifulle ting.

– Den er fra tidlig vikingalder. Jeg vil tidsfeste den til mellom 800 og 850. I tidlig vikingalder var det kvinnen som hadde ansvar for nøkler. Hun var den som hadde ansvar for husholdningen og økonomien. Nøkler på denne tiden ble ikke brukt til å låse utedøra, men til en eller annen kiste eller eske der familiene hadde sine verdisaker, sier Sørgaard Sørensen.

– Kan du si noe om nøkkelen sin verdi?

– Den har stor kulturell verdi. Den er et stykke av historien, men vi vurderer aldri gamle gjenstander i kroner og ører. Der er vi konsekvente og håper ikke at folk selger sånne ting.

Arkeologen forteller at nøkkelfunnet i Son kommer til å bli med i studiene til en student i Bergen.

– Hun skriver en oppgave om nøkler på Østlandet og ble svært glad over dette funnet.

Fin gjenstand

Både arkeolog Sørgaard Sørensen og enhetsleder Øystein Amundsen hos arkeologisk feltenhet hos Akershus fylkeskommune trekker frem funnet i Son som noe av det bedre i 2014.

– Dette er definitivt et av de fineste gjenstandene som er funnet etter metallsøk det siste året, sier Amundsen til Vestby Avis.

De håper nå på flere spennende funn i tiden som kommer. Sørgaard Sørensen understreker at alle som driver med metallsøk er pliktig til å levere inn gamle gjenstander de finner.

– Alle gjenstander som er eldre enn fra 1537 og alle mynter fra før 1650 er innleveringspliktig. På våre hjemmesider har vi retningslinjer for metallsøk og vi svarer gjerne på spørsmål rundt dette, sier Sørgaard Sørensen og understreker videre: – Finner du noe som er gammelt, ta kontakt med oss. Vi kommer gjerne ut og ser på gjenstanden og hvor det er funnet. Vi kan også gjerne veilede hvordan man best søker, sier arkeologen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.