Tar opp Norlandia-saken i Stortinget

SV-REPRESENTANT: Freddy Øvstegård fra Sarpsborg.

SV-REPRESENTANT: Freddy Øvstegård fra Sarpsborg. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

SV-representantene Freddy Øvstegård (Østfold), Nicholas Wilkinson (Akershus) og Karin Andersen (Hedmark) vil ha mer åpenhet rundt private institusjoner i helse- og omsorgssektoren.

DEL

Onsdag fremmer de forslaget fra Stortingets talerstol.

Freddy André Øvstegård fra Sarpsborg sdier følgende i en kommentar:

– Brukere av private institusjoner skal ikke reelt sett ha dårligere rettigheter enn brukere av kommunale institusjoner i helse- og omsorg når det gjelder å få innsyn i drift og vurdere om tilbudet er forsvarlig.

– Derfor fremmer vi dette forslaget i dag som skal sørge for mer åpenhet rundt kontrakter, slik at ikke grunnleggende innsikter som regnskap bemanningsnivå og turnuser ikke holdes hemmelig og anses som forretningshemmeligheter, men er åpne. Norlandia-skandalen i Moss aktualiserer behovet for denne endringen.

Partiet ønsker en stopp i at kommersielle aktører som driver velferdstjenester tar ut profitt, all den tid de får kommunal støtte til driften.

I representantforslaget nevnes Norlandia-saken i Moss.

«I august 2017 avdekket Fri fagbevegelse og Fagbladet svært kritikkverdige forhold hos Norlandia i Moss. Selskapet hadde unnlatt å melde fra om alvorlige forhold ved et bo- og servicesenter i Moss. Først etter at svært alvorlige forhold rundt en enkeltpasient ble avdekket i media valgte Norlandia å melde fra om forholdene til kommunen og tilsynsmyndighetene, ti måneder etter at de alvorlige avvikene fant sted», skriver de i forslaget.

Trioen nevner artikkelserier fra Nordlys og Adresseavisen fra 2015, som fikk innsyn i avviksloggene til henholdsvis Tromsø og Trondheim kommuner. De runder av forslaget slik:

«Forslagsstillerne er av den oppfatning at det ikke kan være sånn at brukere av private institusjoner reelt sett har dårligere rettigheter enn brukere av kommunale institusjoner til å få innsyn i driften og vurdere om tilbudet er forsvarlig, i tråd med kontrakten med kommunen og hvordan det er sammenlignet med kommunens andre tjenester. Samtidig er det også nødvendig for alle folkevalgte å kunne kontrollere at kommunen har en tilstrekkelig god drift. Forslagsstiller vil derfor at kommunene skal ha en rett, men også plikt, til å innhente informasjon om drift av eldreomsorg som kommunen har ansvar for og som drives av private og ikke kommunen selv.»

DETTE ER SAKEN:

Artikkeltags