Spennende jakt på kulturminner

PÅ BIBLIOTEKET: Ivrige elever søker etter informasjon om Klostergata. Pernille Lütken Jenssen (fra venstre), Kaia Rytter Tveiten, Martin Christoffer Jensen Karlsen, Louise Hustuft Otterstad, lærer Martin Hvolby og Sarah Foldvik.

PÅ BIBLIOTEKET: Ivrige elever søker etter informasjon om Klostergata. Pernille Lütken Jenssen (fra venstre), Kaia Rytter Tveiten, Martin Christoffer Jensen Karlsen, Louise Hustuft Otterstad, lærer Martin Hvolby og Sarah Foldvik. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Elever på Malakoff vgs. jakter kulturminner på biblioteket og i Klostergata.

DEL

De to tredjeklassene jobber tverrfaglig i historie og norsk med et stort kulturminneprosjekt. Det har tittelen «Historien om husene og menneskene i Klostergata 1800-2000».

Moss Avis traff fem engasjerte elever på Moss bibliotek. Pernille Lütken Jenssen, Kaia Rytter Tveiten, Martin Christoffer Jensen Karlsen, Louise Hustuft Otterstad og Sarah Foldvik jaktet ivrig på kilder som sier noe om de gamle husene og menneskene som bodde i dem.

– Vår gruppe har tatt utgangspunkt i folketellingen fra 1914, og skal prøve å finne ut hvem som bodde der og hvilke yrker de hadde. Vi har også funnet ut at noen hadde tjenestepiker, og det har vi jo ikke nå, sier Louise.

Og Kaia skyter inn at Skarmyra var et rikmannsstrøk, og Klostergata var mer et arbeiderstrøk, men at det likevel var noen der som hadde tjenestepiker.

– Ja, og mange yrker finnes ikke i dag. Én var telegrafassistent på Moss telefonsentral, og det er det jo ikke noe som heter i dag, forteller Sarah.

(Saken fortsetter under bildet.)

LYDHØRE: Lokalhistorisk vandring i Klostergata med Arnulf Johannessen som guide og inspirator.

LYDHØRE: Lokalhistorisk vandring i Klostergata med Arnulf Johannessen som guide og inspirator. Foto:

Det er historielærer Martin Hvolby som fikk ideen til prosjektet og han forteller at de to klassene er delt inn i 15–16 grupper som har fått tildelt hver sin matrikkel. Elevene jobber med prosjektet i begge fag; ti timer i uka i seks uker.

– Vi skal prøve å sette oss inn i samfunnsforholdene på den tiden, men det er litt som nåla i høystakken og vi har lært at det er lurt å snevre inn søkene våre, sier Pernille.

Guide og inspirator

Prosjektet foregår i samarbeid med Moss bibliotek, Moss by- og industrimuseum og lokalhistorikere, og elevene har også vært på vandring i Klostergata med Arnulf Johannessen som guide og inspirator. I tillegg har de fått verdifull research-hjelp av Arve Tomt Gundersen.

Denne uken arrangeres det kulturminnedager over hele Europa, og i Moss er det laget et variert program med historiske vandringer, omvisninger og foredrag.

Elevenes oppdrag er å skaffe til veie så mye informasjon som mulig om verneverdige kulturminner og hus i en av de eldste gatene i Moss. Research-arbeidet skal resultere i at mossingene kan lese om bygningene på Wikipedia, og i tillegg skal elevene lage digitale historier om hus og folk som kanskje kan benyttes av by- og industrimuseet.

– Det er veldig gøy at noen flere enn bare lærerne skal se og lese det vi har laget, smiler Sarah.

Kulturminnedagene 2019

  • Lørdag 7. september: Moss historielag arrangerer vandring i nordre bydel.
  • Søndag 8. september: Busstur for medlemmer av Moss historielag og Rygge museum og historielag. Omvisningen i Rygge kirke og bygningene på Bygdetunet er åpne for alle.
  • Onsdag 11. september: Industrivandring på Høyda. Fire tidligere bedrifter «besøkes».
  • Torsdag 12. september: Omvisning på Torderød gård med orientering om restaureringsarbeidene. Dette arrangementet er allerede fulltegnet, men flere omvisninger blir satt opp senere.
  • Fredag 13. september: Foreningen Moss kan kunsten inviterer til foredrag med kunsthistoriker Tommy Sørbø på tidligere Galleri Varden.

  • Lørdag 14. september: Mobil skulptur-runde på Jeløy.

Bytårnet vil være åpent lørdager og søndager i kulturminneuken.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken