Fra "Birken" til OL

EN STOR IDRETTSMANN: Vålermannen Bedir Yiyit er både svaksynt og hørselshemmet. I helgen gjennomførte han Birkebeinerrennet. Målet er å komme til OL som syklist. (Foto: Privat)

EN STOR IDRETTSMANN: Vålermannen Bedir Yiyit er både svaksynt og hørselshemmet. I helgen gjennomførte han Birkebeinerrennet. Målet er å komme til OL som syklist. (Foto: Privat)

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Å gjennomføre det tunge Birkebeinerrennet er en prestasjon i seg selv. Men svaksynte Bedir Yiyit (32) imponerte stort i langrennssporet, selv med minimal erfaring. Nå vil han til OL som syklist.

DEL

– Jeg har ikke gått så mye på ski tidligere, men jeg er i god form. Derfor blir langrenn kun en hobby for meg. Jeg har mye å lære på teknikken før jeg kan bli en god langrennsløper, forteller Bedir, som opprinnelig kommer fra Tyrkia.
Men 32-åringen har bodd i Våler og Norge i over fem år nå, og som en ekte viking gjennomførte han det knalltøffe skiløpet fra Rena til Lillehammer. Med seg på ferden over fjellet hadde han Alf Wilhelmsen, som var mektig imponert over Bedir, som er både svaksynt og hørselshemmet.
– Han er en utrolig idrettsmann, og så langt i år har han kun gått tre mil på ski. Da er det imponerende at han ber ledsageren få opp farten, smiler Wilhelmsen, og legger til at Våler-mannen fikk stor oppmerksomhet i løypene.

Stor applaus

– Bedir fulgte den gule ledertrøya mi, og vi kommuniserte via mikrofon hvor jeg for eksempel sa om det svingte til høyre eller venstre. Han høstet stor applaus og ble også intervjuet på TV da vi nådde Sjusjøen, forteller Wilhelmsen.
Selv om teamet møtte flere utfordringer på veien, gjennomførte Bedir "Birken" på syv timer og femti minutter.
– Det gikk greit til å begynne med. Men etter hvert kom plussgradene og det ble glattere. Det blåste mye, så sporene hadde forsvunnet flere steder over fjellet også. Ellers gikk det bra, forteller Bedir, som allerede til helgen har en ny utfordring i langrennsløypa.

Paralympics

– Da skal jeg være med på Ridderrennet på Beitostølen for tredje gang. Det er et langrennsløp for handikappede, og jeg satser stort der, avslører Bedir. Men det er på sykkelsetet han virkelig har ambisjoner.
I fjor tråkket han seg gjennom Norges lengste sykkelritt, Trondheim– Oslo. Han brukte imponerende 23 timer og 53 minutter på denne manndomsprøven.
– Målet mitt er å komme til Paralympics-OL i Kina i 2008. Jeg er norsk statsborger og håper å komme med på landslaget i løpet av året. Derfor skal jeg delta på internasjonale stevner for å få poeng for å få plass på landslaget. Jeg var svært nær i fjor, og i påsken skal jeg være med landslaget til Mallorca og sykle. Men jeg er ikke tatt ut enda, fastslår den energiske 32-åringen.
marianne.wold@moss-avis.no

Artikkeltags