Klar til å tråkke til

TANDEMSYKKEL: Sammen med piloten Øystein Lægreid (til høyre) håper Bedir Yiyit å komme til Paralympics i Beijing i 2008. Men da håper de også å kunne skifte ut denne tursykkelen med en konkurransesykkel. (Foto: Privat)

TANDEMSYKKEL: Sammen med piloten Øystein Lægreid (til høyre) håper Bedir Yiyit å komme til Paralympics i Beijing i 2008. Men da håper de også å kunne skifte ut denne tursykkelen med en konkurransesykkel. (Foto: Privat)

Av
Artikkelen er over 14 år gammel

Syns- og hørsels-hemmede Bedir Yiyit (32) fra Våler er et friskt innslag blant våre lokale handikap-idrettsutøvere. Nå har han tatt mål av seg å komme til Paralympics i Beijing i 2008.

DEL

– Ja, å komme til Paralympics er mitt store mål. Nå er jeg også tatt opp på sykkellandslaget i Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund.
– Det betyr at jeg får mer hjelp og oppfølgning. Blant annet får jeg treningsprogram fra landslaget, og i påsken skal jeg på en to ukers treningsleir til Mallorca, smiler Bedir Yiyit.
– Hvordan ble du tatt opp på landslaget?
– Jeg ble først oppdaget under Ridderrennet på Beitostølen i fjor. Der gikk jeg for første gang på langrenn. Av lederne på Beitostølen ble jeg anbefalt å komme til toppidrettssenteret for å ta tester av kondisjon og muskulatur. Disse testene viste seg å ha så gode resultater at de ønsket å satse på meg på sykkellandslaget for funksjonshemmede, forteller Bedir Yiyit på godt norsk.

Gode erfaringer

Siden Bedir Yiyit er sterkt synshemmet er han selvsagt avhengig av å sykle tandem med en såkalt pilot på fremsetet.
Bedirs faste pilot er Øystein Lægreid. Sammen sykler de for Sarpsborg Sykleklubb. Og sammen har de begynt å bygge seg opp god erfaring.
– Vi har syklet Vestfold rundt, Smaalenene rundt, Ridderrittet i Son og Mjøsa rundt. Dessuten har vi syklet Trondheim–Oslo på under 24 timer, forteller Bedir ivrig.
– Hvor mye trener du?
– I treningsprogrammet mitt har jeg fire to-timers økter på spinningsykkel per uke nå om vinteren. Om sommeren varierer vi mer på lengdene, og har ofte noen turer på tre–fire timer på tandemsykkelen, svarer Bedir.
– Skal du sykle Trondheim–Oslo i år også?
– Nei, den distansen er for lang og nedbrytende i forhold til målet mitt som er å komme til Paralympics.
– Vi som satser som konkurransesyklister bør styre unna Trondheim–Oslo. De fleste rittene jeg skal delta i kommer til å ha distanser på mellom 100 og 200 kilometer, forklarer den ambisiøse tandemsyklisten.

Mangler sykkel

For å hevde seg i sykling er det selvsagt også viktig å ha konkurransedyktig utstyr. Det mangler i øyeblikket Yiyit og Lægreid.
– I dag har vi en tursykkel, men den er for tung og ikke egnet til konkurranser.
– En konkurransesykkel koster 40.000 kroner. Det har jeg ikke råd til selv, siden jeg går på attføring hos Aetat på grunn av mine handikap. Jeg må nå ut og prøve å skaffe sponsorer selv. Forbundet vårt har heller ikke råd til å sponse oss med sykkel. Hvis noen ønsker å hjelpe meg, er det bare å ta kontakt, avslutter sympatiske og sporty Bedir Yiyit.
kjell.taskerud@moss-avis.no
Tlf. 69205021

Artikkeltags