Som et ledd i arbeidet for å få unge afrikanere i Zambia vekk fra fattigdom og et liv på gaten, gir organisasjonen EDUSPORT Foundation hvert år en tropp fra landet mulighet til å reise til Norway Cup. I år er det laget Kalingalinga, fra Zambias hovedstad Lusaka, som kommer på besøk.
Hele 16 spillere i alderen 11-13 år vil bli tatt vel imot på Kambo. I tillegg kommer fire ledere og en journalist fra Lusaka og Kalingalinga.

Varm velkomst

For tre år siden vant Binh Tran fra Kambo en tur til nettopp Zambia.
– Det var gjennom den samme organisasjonen som nå bringer Kalingalinga til Norge jeg fikk reise. Jeg vant turen gjennom en konkurranse på Norway Cup, forklarer 19-åringen, som i dag spiller på MFK sitt juniorlag.
Tre personer fikk bli med på turen til det afrikanske kontinent. Blant dem var kameraten Knut Grønna (19).
– Det gjorde inntrykk å komme ned dit. Vi fikk en varm velkomst. Og selv om de levde under helt andre forhold enn det vi er vant med, sang og lo de hele tiden. Vi vil prøve å gi dem en like hyggelig velkomst som den vi fikk der nede, forklarer Grønna.
– Ikke alle av dem snakker engelsk. Språket kan bli en utfordring, men heldigvis kommer en langt med et smil og fingerspråk, sier Tran.

Uformelt

Guttene vil sammen med resten av Kambo IL arrangere en velkomstfest for sine afrikanske gjester.
– I morgen klokken 19.00 åpner dørene på Trolldeigen ungdomsklubb på Kambo. Da håper vi så mange som mulig finner veien. Det kommer til å bli musikk og dans. Vi vil også selge brus og noe å spise. Et par av guttene på Kalingalinga er visst veldig gode på trommer, og etter det vi har hørt har de med seg sine egne instrumenter. Det blir nok skikkelige afrikanske rytmer på klubben i morgen kveld. Og klubben er åpen for alle, presiserer Grønna og Tran.
– Alt vil være helt uformelt. Vi har ikke lagt opp til noe fast program for våre gjester. De kommer rett fra Gothia Cup, og ønsker å hvile foran Norway Cup, sier Tran.
Likevel har man fått i stand en vennskapskamp mellom gjestene fra Zambia, og Kambo IL sine egne 13-åringer.
– De vil spille på banen på Kambo tirsdag kveld, informerer Knut Grønna.

«The Red Ribbon»

Spillerne fra Zambia har gjort seg vel fortjent til en tur til Norge. Som vi har skrevet tidligere, har ungguttene jobbet aktivt i sitt miljø. Både når det gjelder å spre informasjon om HIV- og Aids-problematikken til andre, og utdanne seg selv, har guttene gjort en stor innsats.
– Kampen mot HIV, og det arbeidet som gjøres av våre afrikanske gjester på det området, er også noe vi ønsker å støtte oss til, sier Grønna.
Tran og Grønna vil bruke «The Red Ribbon» – det røde bånd – som et bevis på at de støtter afrikanerne i deres kamp med å få bukt med HIV-problemet. I Zambia, som i store deler av Afrika, er HIV et stort problem. EDUSPORT foundation støtter kampen mot HIV i Afrika ved å gi nettopp unge mennesker utdannelse og en mulighet til å komme vekk fra gata.
Binh Tran og Knut Grønna gleder seg til å få besøk.
– Til tross for alt de har opplevd og gjennomgått har de en utrolig livsglede, slår Kambo-guttene fast.