Bård vant Kråketråkken, én endte på sykehuset

LOKAL KLASSEVINNER: Bård Haugsrud (61) vant klasse menn 60-69 år i Kråketråkken 2018.

LOKAL KLASSEVINNER: Bård Haugsrud (61) vant klasse menn 60-69 år i Kråketråkken 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Bård Haugsrud (61) suste inn til seier i den eldste herreklassen under Kråketråkken søndag etter å ha sluppet unna en stygg velt noen hundre meter før mål.

DEL

Tre mann gikk ned og én sykkel delte seg i to da det dro seg til før oppløpet på det tradisjonsrike turrittet, som gikk fra Rygge kirke og fire runder rundt Larkollen.

Én slapp unna med skrubbsår, én skulle oppsøke legevakten på egen hånd, mens Arne Christian Folmer fra Halden ble kjørt til Sykehuset Østfold Kalnes i ambulanse.

– Jeg ligger på overvåkingen på sykehuset. Jeg fikk en ordentlig smell i hoften og ryggen og er kraftig forslått, men jeg har heldigvis ingen brudd, sa Folmer da Moss Avis tok sjansen på å ringe ham for å sjekke tilstanden søndag ettermiddag.

LES OGSÅ: Resultatene fra Kråketråkken

Felt og overkjørt

– Hva skjedde?

– Det var to foran meg som hektet. Jeg smalt i bakken, en annen rytter falt oppå meg og en tredje kjørte over meg. Han som kjørte over meg beklaget etterpå, men han kunne jo ikke noe for det, sa Folmer.

I tøff og god syklist-ånd, oppsummerte han:

– Jeg er frisk og rask om et par dager!

Stoppet i seierskampen

Mossekvinnen Marianne Sandaker erkjente at hun trolig var medvirkende til velten, gjennom et sporskifte.

– Jeg hørte at de gikk ned som fluer bak hjulet mitt, så jeg snudde for å se om jeg kunne hjelpe. Det var dumt at det ble en velt, alt hadde bare vært gøy helt til da, sa Sandaker etterpå.

Hun var med i kampen om totalseieren blant kvinnene. Sammen med Janne Smauget støtet hun fra feltet med «gamlegutta» i startpulje fire i motbakker i Larkollen på den siste runden.

Ble klassevinner

– Men gutta tråkker flere watt enn oss og tok oss igjen på flatene. Så da ble det et ganske stort felt med mange syklister og kamp om posisjonene da vi nærmet oss mål. Det er jeg ikke vant til. Jeg satser på terrengsykling og det liker jeg bedre. Der har jeg bare meg selv å passe på, smilte Sandaker skjevt.

DUELLEN RØK: Janne Smauget (til venstre) fra Fredrikstad var raskeste kvinne, Marianne Sandaker var med i seierskampen, men stoppet for å se til de skadde etter en velt noen hundre meter før mål.

DUELLEN RØK: Janne Smauget (til venstre) fra Fredrikstad var raskeste kvinne, Marianne Sandaker var med i seierskampen, men stoppet for å se til de skadde etter en velt noen hundre meter før mål. Foto:

Etter stoppen ved ulykkesstedet, kom hun i mål drøye ti minutter etter Smauget, som var beste kvinne med 2.04.55 på de 80 kilometerne. Sandaker vant likevel klassen kvinner 40–49 år og ble raskeste lokale kvinne.

Forbudt å spurte

Det ble flere fine dueller fram mot mål ved Rygge kirke.

– Kråketråkken er et turritt, og det er ikke lov å spurte i turritt. Men alle spurter likevel, smilte speaker Lars Vemund Solerød til Moss Avis mens vi fulgte noen av de mange seierskampene.

TOTALVINNER: Knut Sande fra Asker spurtet inn til tiden 1.54.40.

TOTALVINNER: Knut Sande fra Asker spurtet inn til tiden 1.54.40. Foto:

– Ikke lov å spurte?

– Nei, fordi det kan skape farlige situasjoner. Et konkurranseritt ville også ha krevd at vi hadde dommere og målfoto. Men selv om det er turritt, så er det jo prestisje å vinne. Folk vet jo om de er først i mål eller ei, sa Solerød.

Sprek veteran

Vel, ikke alle vet om de er først. I feltet hvor det ble en velt, lå Bård Haugsrud (61) fra arrangørklubben, Moss Cykle Klubb.

Her var det ryttere fra flere klasser, så Haugsrud visste ikke at han med tiden 2.04.56 hadde vunnet herrenes 60–69-årsklasse da han pratet med Moss Avis etter innkomst. Men han var uansett fornøyd.

– Det gikk bra, beina var fine, smilte Haugsrud, som likevel hadde et par kritiske bemerkninger:

– Det er alltid litt uvettig kjøring i turrittene. Noen syklet på venstre side av veien i Larkollen i kamp for posisjoner. De burde vært tatt ut av rittet. Og Rygge kommune burde ha asfaltert 150 meter med vei ved Lille Rygge, så vi kunne ha syklet på den veien.

Utholden mann

Tidligere løp Haugsrud maraton, og han har 3.13 fra Drammen i 1997 som «pers».

– Jeg måtte legge opp på grunn av akillesproblemer, og etter en pause begynte jeg med sykling for sju år siden, rekruttert av en kollega på jobben på Colombi Mikro. Og nå som jeg ikke har småbarn, lenger, har jeg tid til å trene, sa han.

Det blir gjerne fire–fem økter og 25–30 mil i uka.

– Jeg sykler i treningsgruppe to i Moss CK. Vi kjører to kvalitetsøkter og en langtur ukentlig. I tillegg tar jeg noen turer på egen hånd, fortalte 61-åringen, som sykler seks–sju turritt i løpet av en sesong.

Sykkelen hans har en veiledende pris på 54.000 kroner, men Haugsrud fikk den for 30.000 på «black friday». Søndag holdt sykkelen og rytteren et snitt på 39,2 kilometer i timen på de fire rundene rundt Larkollen.

Sterke mossinger

Knut Sande fra Asker i menn 20–29 tråkket fortest av samtlige og vant Kråketråkken 2018, med 1.54.40 på de 80 kilometerne.

Geir Huseby, Jon Petter Sandaker og Lars Thomas Olsen Paulshus var raskest av de lokale rytterne. Huseby og Sandaker ble begge bokført med 1.55.31, fire sekunder bedre enn Paulshus. Det ga henholdsvis 9., 12. og 17. plass totalt blant de 188 startende herrene – og noen hakk bedre i klassen de alle sykler i, menn 40–49.

– Bortsett fra velten som endte med at én måtte på sykehus, samt en mindre dramatisk velt litt tidligere, gikk Kråketråkken 2018 veldig bra. Jeg har fått flere tilbakemeldinger fra fornøyde ryttere, oppsummerte rittleder Ola Bratlie.

VEL BLÅST: Ola Bratlie var rittleder for Kråketråkken 2018, som fikk gode skussmål.

VEL BLÅST: Ola Bratlie var rittleder for Kråketråkken 2018, som fikk gode skussmål. Foto:

Artikkeltags