Fotballen er på vei opp i Zambia. Etter at A-landslaget deres var utsatt for en fatal flyulykke i 1993, der hele laget omkom, har det vært jobbet hardt med å komme tilbake. Og i de senere år har ungdomslag fra Zambia fått anledning til å reise utenlands og delta på turneringer. Blant annet er Norway Cup stort i Zambia, og både jenter og gutter fra det afrikanske landte har vunnet storturneringen på Ekeberg. I år er det en gjeng med 13-åringer som har gjort seg fortjent til tur, og 21. juli tar de en stopp på Nøkkeland – som Kambo ILs gjester mellom Gothia Cup i Göteborg og Norway Cup i Oslo.
Blir trenere
– Det kommer en tropp på 21 personer – 16 gutter, fire ledere og én journalist. Og de er fra et av de fattigste slumområdene rundt Lusaka, Zambias hovedstad. Området og laget heter Kalingalinga, og ungene har fått sjansen til dette fordi de har jobbet med å hjelpe trengende, pante flasker og drive informasjonsarbeide om HIV og Aids og lignende. De har selv gjort seg fortjent til denne muligheten, forteller Oscar Mwaanga, som selv er fra Zambia, men har studert i Norge i mange år.
Nå studerer han idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole, snakker nærmest flytende norsk og har gjennom sin brennende interesse for dette fått med seg Kambo-leder Bjørn A. Grønna som lokal støttespiller.
– Alle spillerne på Kalingalinga er selv utdannet som trenere for enda yngre spillere, og motivasjonen er at de i fremtiden skal gi noe tilbake til det lokalsamfunnet de selv kommer fra, sier Mwaanga til Moss Avis.
– Vi i EDUSPORT jobber aktivt med HIV- og Aids-problematikken og for å få barna vekke fra gatene og tilbake på skolen. Vi bruker sporten til å få folk i utdannelse og dermed tilegne seg viktig kunnskap. Spillerne på sin side bruker fotballen for å dyktiggjøre seg til livet. De må fylle to kriterier for å få være med: De må være gode både som personer og fotballspillere. Det kreves holdninger, og dette er flotte gutter. De er små ambassadører for landet sitt, smiler Mwaanga, som er mannen bak slagordet «Kicking Aids out»..
EDUSPORT er en forkortelse for «Education through sport» (utdannelse gjennom idrett, red. anm.), og har sin base i Lusaka. Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund er blant EDUSPORTS etter hvert mange samarbeidspartnere.
Kambo–Zambia
Kambo-leder Bjørn A. Grønna er imponert over arbeidet som legges ned i organsisasjonen som Mwaanga startet i 1988. Og han ønsker å gjøre sitt for at Zambia skal løftes som nasjon, både på fotballbanen og samfunnsmessig for øvrig.
– Zambia er et land som består av langt mer enn fattigdom. Alt det kulturelle, med sang, dans og trommer er blant annet verdt å oppleve, sier Grønna, som ikke har til hensikt å legge opp et hektisk program for gjestene fra Afrika.
– I første rekke skal de få hvile seg mellom to tøffe turneringer. Dette er gutter som aldri før har vært utenfor Zambias grenser, og det er blant annet første gang de har fotballsko på føttene, så inntrykkene er nok mange og store. Vi tar hensyn til at de sikkert er slitne, og legger opp dette mest mulig etter spillerne egne ønsker, smiler Grønna.
Ildsjelen skal derimot få til en vennskapskamp mot Kambo ILs egne 13-åringer.
– Ja, vi legger opp til det, på tirsdag 23. juli, bekrefter Kambo-lederen, som også har påtatt seg ansvaret med å selge såkalte «solidaritetsfotballer» i Norge. Dette er fotballer laget av unge i Zambia, der alle inntekter går til innkjøp av fotballer og sportsutstyr til barn og unge i det fattige landet..
Penger tilbake
Med fotballen som innfallsport har altså EDUSPORT allerede hjulpet mange barn og unge, og flere vil det bli. Og målet er ikke å skape fotballproffer som tjener stort i utlandet, men derimot å styrke utviklingen av sitt eget land.
– Vi håper å holde guttene i dette laget så lenge som mulig. Men det er gode fotballspillere og et godt lag, som kanskje kan én eller to etter hvert bli proffer. Men de skal gjøre ferdig skolen og forhåpentlig tjene penger i Zambia, som kan føres tilbake til lokalsamfunnet, forteller Oscar Mwaanga.
21. juli kommer Kalingalinga til Nøkkeland, der de skal bo på Kambo skole før de reiser videre til Norway Cup noen dager senere.
Det er NORAD og det svenske motstykke, SIDA, som har sponset Skandinavia-turen på Kalingalinga, som også har fått hjelp til å kjøpe nødvendig utstyr. Og det drypper nok litt på dem fra Nøkkeland-nissen, også…