Gå til sidens hovedinnhold

Soon Fridykkerklubb ser dagens lys

Artikkelen er over 9 år gammel

En ny klubb er født. Soon Fridykkerklubb ble startet opp i januar og hadde sin første trening i vannet torsdag denne uken.

– Det som er så fantastisk med fridykking er blant annet det å oppleve en verden du ikke ellers får sett. Dessuten foregår det i pakt med naturen. Vi liker jo at man for eksempel ikke får kunstig tilførsel av luft, sier Fredrik Holst, som er leder av den nystartede Soon Fridykkerklubb.

For det frie ved fridykking består nettopp i at man ikke dykker med oksygenflaske på ryggen. Svømmeføtter, blybelte, snorkel, våtdrakt og dykkermaske hører til grunnutrustningen, men oksygenet må være «medbrakt».

– Du har ikke mer luft enn det du klarer å ha med selv fra overflaten, sier Holst.

Ikke rekordfokus

At man ikke har med seg luft begrenser aksjonsradiusen noe, men med sterke lårmuskler kommer man ganske dypt med et par svømmeføtter og sterke lunger.

– Verdensrekorden er på over 200 meter, men vi har ikke sånne målsettinger. Vi legger ikke så stor vekt på akkurat dette med å gå dypest mulig og holde pusten lengst mulig, sier Holst, som legger til at klubben foreløpig har begrenset fokus på konkurranseelementet i aktiviteten sin. Målet er noe helt annet.

– Det skal være en sosial og hyggelig klubb. I løpet av sommeren kommer vi til å dra ut til en av øyene i fjorden og grille, for eksempel, sier Holst.

Initiativet begynte i det små med en gjeng kamerater som likte å dykke. Deretter har «svangerskapet» vart omtrent to år, før kompisgjengen formaliserte hobbyen sin og opprettet klubben i januar.

Små minstekrav

I vinter har de trent i Grevlingen svømmehall, men torsdag trente de for første gang utendørs. Klubben har en fin blanding av unge og voksne.

– Vi har 70 medlemmer foreløpig, hvorav litt over halvparten er barn, sier Holst.

Voksne som tenker at dykking er en farlig aktivitet for småunger, kan han berolige med at sikkerheten er ivaretatt på alle måter.

– Når vi har trent innendørs i vinter har barna fått undervisning i sikkerhet, livredning og teori. Deretter tar de eksamen for å få sertifisering som fridykker. Det eneste minstekravet vi har er at ungene er svømmedyktige. Ellers gjelder det ingen minimumsgrenser på alder. Det yngste medlemmet vårt er kun fem år, sier Holst.