25 blinde og svaksynte gikk over Besseggen

 Turen over Besseggen i Jotunheimen ble en stor opplevelse for mossingen Bedir Yiyit og 24 andre svaksynte og blinde. Nøtterøy-spilleren Are Grongstad (til høyre) var en av ledsagerne på turen.

Turen over Besseggen i Jotunheimen ble en stor opplevelse for mossingen Bedir Yiyit og 24 andre svaksynte og blinde. Nøtterøy-spilleren Are Grongstad (til høyre) var en av ledsagerne på turen. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

Bedir Yiyit var en av de 25 svaksynte som i helgen gikk over Besseggen. De fikk en spektakulær tur i et krevende terreng.

DEL

Team RP har nok en gang vist at synssykdommen ikke er til hinder for å møte nye og krevende fysiske aktiviteter. Det står på vilje og initiativ, og det er noe blant andre Bedir Yiyit og Håkon Gisholt har mye av.

Sistnevnte er leder av Team RP. I mai stilte Team RP for første gang et eget lag med svaksynte i Holmenkollstafetten. Tidligere har de markert seg ved å gå Vasaloppet og delta i maratonløp.

Naturopplevelse

Sist helg var Håkon Gisholt organisatoren bak turen over Besseggen, godt hjulpet av håndballformannen i Nøtterøy IF, Frank Pedersen.

Og nettopp ved at herrespillerne fra Nøtterøy Håndball stilte opp som ledsagere var det et stort antall svaksynte og blinde som fikk være med på en minneverdig tur. De fikk en flott naturopplevelse i praktfullt sommervær.

– Vi håpet i utgangspunktet å få med 10–12 svaksynte på denne turen, men etter at Nøtterøy Håndball henvendte seg til oss og tilbød seg å være ledsagere kunne vi gjøre tilbudet tilgjengelig for mange flere. Nå klarte vi å samle 25 svaksynte og blinde, sier Håkon Gisholt.

Lagbygging

Frank Pedersen mener klubben fikk mye ut av å stille opp på denne måten.

– Jeg tror vi har fått en like minneverdig og lærerik tur som de svaksynte. For oss er det god lagbygging å være sammen på denne måten. Spillerne må takle nye utfordringer. De må ta ansvar for seg selv og andre på en ny måte. Vi blir bedre kjent med hverandre, vi får en flott naturopplevelse, og i tillegg er det god trim å gå over Besseggen, sier Frank Pedersen.

Både han og Håkon Gisholt var godt fornøyd med hvordan håndballspillerne løste oppgavene og hvordan de svaksynte taklet det krevende fjellpartiet.

– Får et inntrykk

Bedir Yiyit er en av dem som er med på de fleste aktiviteter i regi av Team RP.

– Men, hvilket inntrykk får dere svaksynte av den vakre naturen i Jotunheimen?

– De fleste av oss ser jo litt. Vi kan se farger og lys, og vi får et visst inntrykk av hvordan det er. Vi føler også på kroppen hvordan terrenget er. Noen kan se skarpere og mer detaljer enn andre, men mange av oss har vanskelig for å se steiner og ujevnheter, forklarer han.

Bedir briljerte

Håndballspilleren Are Grongstad ledsaget Bedir Yiyit over det meste av Besseggen, men med det tempoet Bedir holder var det godt at han hadde to ledsagere til.

Det var mange som lot seg imponere av hans balanse og evne til å ta seg frem i det krevende terrenget.

Og etter at Bedir Yiyit kom tilbake til Gjendesheim var han ikke snauere enn at han tok fotmassasje og behandlet noen av sine turkamerater med akupunktur-nåler som skulle gi raskere restitusjon.

De aller fleste svaksynte brukte mellom seks og ti timer på turen over Besseggen fra Memurubu til Gjendesheim.

Artikkeltags