De spiller ofte mot hverandre, de to Østfold-lagene. Cirka to ganger i måneden møtes de enten i Moss eller Fredrikstad for å teste om treningstimene de legger ned tar dem noen skritt videre. Baseballklubben fra Moss har ikke eksistert i mer enn halvannet år, og ideen begynte å spire og gro under Brian Howards bursdagsfest.

Startet med bursdag

Howard, som bor i Moss, hadde da spilt for Fredrikstad-laget en stund, men da han viste kameratene sine spillet på bursdagen ble mange fascinert. Få uker senere var Moss Shields Baseballklubb startet.
– I ettertid har vi bare blitt flere og flere, i alle aldere, sier Howard, som trener laget.

Fordi han er oppvokst med baseball i USA kunne han reglene. I Fredrikstad var grunnlaget et ganske annet.
– Det begynte for fire år siden med en hanske og en ball, og vi syntes det var så gøy at vi måtte fortsette, forteller Morten Marius Apenes.

«Homerun»

Men ingen på laget hadde kjennskap til spillet. Derfor inviterte de amerikanere fra distriktet til å lære dem baseball.
– Nå begynner det å nærme seg noe, men vi lærer fortsatt, sier Apenes.

I solsteiken på Reiergrusen var det ikke mye rivalisering å se. Før kampstart tok lagene sine egne lagbilder og ble enige om hvilke regler som skulle gjelde for dagen. I ekte amerikansk stil med drakter, capser og hansker var det Moss Shields som startet spillet.

Bortelaget gikk ikke uventet fort i ledelsen, men det var hjemmelaget og Martin Brooke som sto for kampens første homerun og høstet stor jubel fra begge lag. Brooke, som også er fra USA, har vært med siden laget i Moss ble stiftet. Et godt tiltak, ifølge ham selv.
– Dette er ordentlig moro, spesielt når man har vokst opp med det, sier Brooke.

Taktikk

Fredrikstad-treneren forklarer gjerne reglene, som utgjør spillet på Reiergrusen. Noe kan sammenlignes med slåball, mye ikke.
– Det er mye taktikk og psykologisk spill, forteller han.
– Tekniske ferdigheter er selvsagt viktig det også, men det psykologiske har helt klart en stor rolle.

Tapte hjemme

Det var Fredrikstad Bears Baseball Club som stakk av med seieren etter nærmere tre timer spill på Reiergrusen. Sluttresultatet ble 6–12. Men, hjemmelaget henger ikke med hodet av den grunn.
– Dagen endte med tap, men jeg er fornøyd. Vi satser på å vinne neste kamp om fire uker, sier Brian Howard.