I en pressemelding som har gått ut fra KNA v/ Hallgeir Raknerud kommer det frem at Eyvind Brynhildsen og hans kartleser Cato Menkerud i årets to første VM-runder, Sverige og Mexico, har hatt uhell allerede på andre fartsetappe på åpningsdagen. Nå skal taktikken endres og KNA-duoen skal komme seg helskinnet gjennom de første etappene og få en god start i Jordan.

-Vi må legge ned tempoet litt i starten. Det er egentlig ikke noen god forklaring på at vi har hatt uhell på andre etappe i begge VM-løpene i år, men det ødelegger mye når man får en slik start. Nå skal vi åpne i høyt tempo og øke etter hvert, ikke i et kjempehøyt tempo, sier Eyvind Brynildsen fra Svinndal i Østfold i pressemeldingen. KNA-føreren har 5. og 4. plass i den nye VM-klassen S-WRC i de to første VM-rundene. Han ligger på en 4. plass sammenlagt i mesterskapet, men nå vil han på pallen.

-Vi har vist at vi kjører like fort som de beste i de to første rundene, så seierspallen er helt klart målet i Jordan. Vi driver ikke med dette for moro skyld. Vi har ambisjoner om å kjempe om VM-tittelen, og da har vi ikke råd til uhell. Nå trenger vi mer poeng enn vi har fått i de to første rundene, sier Brynildsen som aldri tidligere har kjørt løp på det laveste punktet i verden, området rundt Dødehavet.
 

-Cato har vært her sammen med Henning Solberg og hans erfaring er viktig i samarbeidet vårt. Men for meg blir det en ny erfaring.

Jordan Rally hadde VM-status for første gang i 2008 og det var da tidenes første VM-runde i et arabisk land. Kontrastene er store fra forrige VM-runde i Mexico der man kjørte helt opp til 2 700 meter over havet. I Jordan er mange av fartsetappene godt under havnivå.

Som nevnt kjører Eyvind Brynildsen og Cato Menkerud fra KNA Varna i den nye VM-klassen for Super 2000-biler. Dette er en voksende klasse for firehjulsdrevne rallybiler med toliters motorer uten turbo. Klassen har VM-status for første gang i år, under betegnelsen S-WRC. I tillegg til Sverige, Mexico og Jordan skal Brynildsen og Menkerud kjøre i Portugal, Tyskland, Frankrike og Storbritannia. De kjører for det belgiske teamet Rene Georges Rally Sport. Bilen Brynildsen og Menkerud kjører er en Skoda Fabia S2000. Den har en firesylindret, 16-ventilert motor som yter 270 HK og har et dreimoment på 245 Nm. Det er en sekstrinns sekvensiell girkasse fra anerkjente X-track i bilen.

Fra neste år vil det være S2000 som blir basis for det som blir toppklassen i rally, WRC. Da vil bilene ha en 1600 ccm turbo-motorer, men ellers være slik som dagens S2000.

Jordan Rally starter på torsdag og avsluttes på lørdag på grunn av Påsken. Det regnes som et vanskelig løp, som for det meste kjøres i ørkenområdet. Veiene er svært varierende. Det går fra raske harde veier til trange svingete partier, og i mange tilfeller kjøres det i svært mye og løs sand. I år har det vært kraftig regnvær i Jordan, noe som har gjort at arrangøren har hatt en omfattende jobb med å få forholdene perfekte.

Det er små forandringer på løypa i forhold til forrige VM-runde i Jordan i 2008. Basen og serviceplass er ved Dødehavet, som ligger dypt i en dal, 55 km sør-øst for Amman. Dette er det laveste jordområdet i verden, inntil 400 meter under havet, og det er kjent for sine enorme mengder med sjøsalt og mineraler. Det skal kjøres totalt 21 fartsetapper på til sammen 339,5 km.

Blant Brynildsens største utfordrere i Mexico er svenske Per-Gunnar Andersson, som vant VM-runden i Sverige. Han kjører i likhet med Brynildsen en Skoda Fabia S2000. Spanske Xavier Pons, som vant Rally Mexico, er også med i Jordan. Også Brynildsens teamkollega Nasser Al-Attiyah fra Qatar er blant deltagerne. Al-Attiyah var verdensmester i rally i gruppe N i 2006.

Tsjekkiske Martin Prokop leder VM med 33 poeng, men kjører ikke Jordan Rally. Han er 11 poeng foran Eyvind Brynildsen som ligger på en 4. plass. Mellom dem ligger Per-Gunnar Andersson og Xevier Pons, begge med 25 poeng.


Terminliste Eyvind Brynildsen NM/VM rally 2010*
9. januar: Sigdalsrally, brøt
23. januar : Mountain Rally, 2. plass
11-14. februar: Rally Sweden, 5. plass
4-7. mars: Rally Mexico, 4. plass
1-4. april: Jordan Rally
27-30. mai: Rally Portugal
19-22. august: Rally Tyskland
30.sep-3.okt: Rally Frankrike
11-14. November: Rally Storbritannia

*=Det kan bli endringer underveis

Mer om Eyvind Brynildsen: www.eyvindbrynildsen.no
Mer om Jordan Rally: http://www.jordanrally.com/