Ga Grønlandstur i morgengave

Med seg på de 600 kilometrene over innlandsisen på Grønland får Solveig Nordstrand selskap av blant andre Marie Pedersen (32), Hennings søster.

Med seg på de 600 kilometrene over innlandsisen på Grønland får Solveig Nordstrand selskap av blant andre Marie Pedersen (32), Hennings søster. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Mossedistriktets beste skiløper, Henning Pedersen, har sørget for at både kona og søsteren i april legger ut på en ekspedisjon over Grønland.

DEL

– Da jeg giftet meg med Henning i fjor fikk jeg Grønlandsturen i morgengave, sier Solveig Nordstrand (35).
For å være mer presis fikk jeg et par fjellski, og et følgebrev om at skiene gjerne kunne brukes til en tur over Grønland. Etter å ha brukt litt tid på å tenke meg om, valgte jeg å benytte meg av tilbudet, legger hun til.
 

Tøft for Henning

– Det som gjorde tvilen så sterk var at jeg måtte være så lenge borte fra barna mine som nå er fire og ett og et halvt år. Jeg tror nok Henning vil få det litt tøft alene med barna mens jeg er på tur over Grønland, men han har jo oppfordret meg til å ta denne turen, da, sier Solveig.

Og med seg på de 600 kilometrene over innlandsisen på Grønland får hun selskap av blant andre Marie Pedersen (32), Hennings søster.

– Jeg ble ganske godt kjent med Cecilie Skog under utdrikningslaget til Solveig i fjor, og hun spurte om ikke jeg også skulle være med på en ekspedisjon, begynner Marie.

– Jeg har alltid likt å være på tur, og jeg har gått mye på ski. I fjor gikk jeg også «Josten på langs», og det ga mersmak, legger hun til.
 

Viktig kontakt

Mens Marie Pedersen er mossejente tvers igjennom, er Solveig Nordstrand innflytter og inngiftet mossing. Hun er fra Høyanger i Sogn og Fjordane og har kjent Cecilie Skog (35) i flere år etter å ha drevet mye med klatring.

Cecilie Skog er den eneste kvinne som har nådd toppen av det høyeste fjell på hvert kontinent på Jorden (Seven Summits). Det vil si: Mount Everest i 2004, Aconcagua i 1999, Mount McKinley i 2001, Kilimanjaro i 2004, Mount Vinson i 2006, Elbrus i 2003, og Mount Kosciuszko i 2006. Hun er også den første kvinne som har gått til Nordpolen, og hun er eneste norske kvinne som både har vært på Nordpolen, Sydpolen og på Mount Everest.
 

Ren dametur

Og kjennskapet til Cecilie Skog har også hatt betydning for Marie og Solveigs valg.

– Det var mange som ønsket å være med på denne turen, men det var kun plass til 11 damer i tillegg til turlederne Cecilie Skog og Bjørn Sekkesæther.

– Cecilie kjenner meg så godt at hun gikk god for at jeg ville klare turen. Og jeg kjenner Marie så godt at jeg kan gå god for henne. Utvalget av deltagerne går litt på bekjentskaper, innrømmer Solveig Nordstrand.

Noen av de andre deltagerne på turen er tilknyttet Stine Sofie-stiftelsen, og det er i år ti år siden barnedrapene i Baneheia i Kristiansand.

Er forberedt på kulde og sult
 

Solveig Nordstrand og Marie Pedersen mener en tur over Grønland vil være en vel så tøff mental som fysisk utfordring.

De to venninnene kan trygt kalles fjellvante og turvante, men Solveig og Marie innrømmer at en tur over Grønland blir ekstremt i forhold til hva de har gjort før.

– Nå skal vi være på tur sammenhengende i mellom 21 og 25 dager. Vi skal trekke en pulk på mellom 60 og 65 kilo, og det kan bli mange lange og kjedelige dager. Dessuten kan klimaet være tøft i april og mai. Alt fra null til 40 minus, sier Solveig.

– Vi kommer til å gå mellom åtte og ti timer hver dag. Vi kommer til å bli kalde og sultne. Jeg tror den mentale biten blir vel så tøff som den fysiske, sier Marie.

– For å ha tilstrekkelig fremdrift for å rekke rutehelikopteret 17. mai, kommer vi til å ha et strengt regime på når vi skal gå og hvor lange pauser vi kan ha, legger Marie til.

– Det verste med turen er nok frysingen når vi skal sette opp leir på kveldene og de kalde timene om morgenen når vi skal stå opp og pakke ned leiren. Mens vi går er det derimot ikke noe problem å holde seg varm, sier Solveig.

Artikkeltags