Brian (39) kom fra Baltimore i USA til Moss i 1999. Siden har han blitt her og fått kone og tre barn.

Litt lengsel hjem til barndommen er likevel på sin plass, og i fjor var Brian med på å starte Moss Shields Baseballklubb.

Denne våren inviterte han med seg andre entusiaster fra Østfold til åtte opplevelsesrike dager med baseball i sportens hjemland.
De sju gutta på tur fikk besøkt tre Major League-baner, deriblant både den eldste og den nyeste.

Best bane og best mat

Det begynte i Brians hjemby, Baltimore, som ifølge muligens patriotiske Howard er det beste stadionet med den beste maten i USA. Sammen med 40.000 tilskuere hadde østfoldingene en stor opplevelse.

Senere var de på USAs eldste M;ajor League-bane, 101 år gamle Fenway Park i Boston, med plass til 30.000 tilskuere.

Til sist opplevde de Yankees splitter nye stadion i New York, en bane med plass til 50.000 tilskuere, men hvor det var litt glissent da Brian & Co. besøkte.
I løpet av turen var østfoldingene også innom «The National Baseball Hall of Fame and Museum» pluss en baseballtre-fabrikk i Cooperstown, et lite sted som lenge ble regnet som baseballsportens vugge.

Og de besøkte graven til en legendarisk baseballspiller fra Sarpsborg, John Joseph Anderson (1873–1949), én av bare tre norskfødte som har spilt i Major League.
Dessuten fikk, som hovedbildet viser, østfoldingene også selv spilt baseball, i Central Park i New York.

Kamp søndag

Allerede førstkommende søndag møtes flere av turkameratene igjen, når Moss Shields Baseballklubb tar imot Fredrikstad Bears Baseball Club til kamp på Reiergrusen.
– Fredrikstad har holdt på i flere år, men begge lagene er i læringsfasen og spiller for å ha det gøy. Vi skal stille felles lag i NM i juni, forteller Howard.

Christian Hågensen, som var med og startet baseballklubben i Moss i fjor og var med på turen til USA nå, er fornøyd:
– Turen var helt fantastisk, veldig detaljert og godt planlagt av Brian. Det var veldig fint å oppleve USA gjennom baseballen. Vi kom ganske tett på folk. Baseball er jo en nasjonalsport i USA, sier han.

– Ja, og i USA handler baseball om mye mer enn bare spillet. Alle har et forhold til baseball, sier Brian Howard.