Og overgangen fra en lag-idrett til en totalt annerledes individuell idrett har gått over all forventning.


– Hvorfor byttet du idrett?
– Selv om jeg har gjort det bra i håndball, har jeg slitt med en belastningsskade i skulderen helt siden jeg var 14 år. Den skaden ville aldri bli helt bra, og det tvang seg fram et valg.

– Brettseiling er noe jeg har hatt som hobby ved siden av håndballen helt siden jeg var 18 år, så jeg hadde lyst til å satse litt mer på det. Brettseiling gir mye mer frihet enn håndball. Det er også veldig deilig å være ute. Satser man håndball betyr det mange helger inne i haller. Til slutt ble det ikke så vanskelig å velge, smiler hun.

Allsidig talent

En ting er å skifte idrett. Noe annet er det å hevde seg i toppen i begge. Hun startet med håndball i Hobøl, men hun gikk gradene så raskt at hun allerede som 17-åring debuterte i eliteserien for Nordstrand.

På fire sesonger i eliteserien ble det 36 kamper og 77 mål. I 2009/10 var hun nest beste målscorer i Njård med 59 mål på 19 kamper. Oda Johanne gikk videregående på Wang Toppidrett håndball i Oslo.

Deretter tok hun bachelor i fysisk aktivitet og helse på Idrettshøyskolen.

To seire i Brasil

De tre siste årene har brettseiling stått i fokus, og det er disiplinen freestyle hun satser på. Der er hun nå på femteplass på verdensrankingen. I fjor kom hun på femteplass i verdenscupene i Nederland og på Fuerteventura på Kanariøyene. Og hun vant to regattaer i Brasil utenom verdenscupen.

I perioder av året er hun hjemme i Norge for å jobbe, så hun resten av året kan reise verden rundt for å surfe.
Nå er hun hjemme i Norge og har et vikariat i hjemmesykepleien.

Som oftest trener hun i Larkollen eller på Hvaler, men vi møtte henne på en trening ved Torkilstranda i Drøbak. Der blåste det litt, men ikke nok til at Oda Johanne fikk vist sine mest luftige triks.

– Nå blåser det bare sju–åtte sekundmeter. Det er i minste laget. Det er vanskelig å holde brettet flytende, forklarer hun.

Freestyle er ikke OL-gren i brettseiling. I freestyle skal det gjøres triks innen en gitt tid som blir bedømt i forhold til stil og vanskelighetsgrad.

Vil bli topp tre i verden

– Avhengig av vindstyrken varierer lengden på heatene fra seks til 10 minutter. Vi gjør seks forsøk i hver retning, og de tre beste forsøkene i hver retning teller, forklarer Oda Johanne Stokstad Brødholt.
Målet hennes er å være blant de tre beste i verden om to år.

Eksotiske verdenscup-destinasjoner

Verdenscupen i freestyle brettseiling består i år av tre delkonkurranser. Om to uker reiser Oda Johanne Stokstad Brødholt til Bonaire, en øy like ved Aruba i Karibia for å være med i den første.

Fra 25. juli til 2. august er det en verdenscup på Fuerteventura på Kanariøyene. Den siste verdenscupen går i Polen 5.–7. september og blir arrangert i et innendørsanlegg.

I forkant av verdenscupen på Fuerteventura skal Brødholt reise rundt i Europa for å trene på ulike plasser sammen med kjæresten sin. Foran seg på verdensrankingen har Oda Johanne to damer fra Nederland, ei fra Venezuela og ei fra Russland.