Til tross for at klubben er ung, er ambisjonene store. I Labb og Linehallen på Ørejordet ligger et tynt lag av dis og hviler over den speilblanke isen. Åtte unge jenter er ikledd svarte tricoter. Under de hvite skøytene skjærer sølvblanke jern ned i isen. Jentene vil bli isprinsesser.

Del på Facebook

Utenlandske trenere

Moss Kunstløpklubb starter denne sesongen med en ny trener som er håndplukket av klubben. Hovedtrener Ishkhan Kiriakosian (29) kommer fra Georgia. Han har mange år som aktiv konkurranseløper bak seg.
Treneren er utdannet i Moskva ved Russian State University of Physical Training, Sports and Tourism. Her har han spesialisert seg på kunstløp. I tillegg har han vært ansatt på det verdenskjente isshowet «Holiday on ice». Kona hans, Gina, fungerer som hjelpetrener.
 

Store ambisjoner

Klubbleder Petter Simensen liker det han ser, og han er godt fornøyd med det nye trenerparet.
– Det er viktig at utøverne får det tekniske på plass, sier han.
De nye trenerne er opptatt av balanse og kroppsbeherskelse. I kunstløp er det helt avgjørende. Øvelsene forbereder utøveren på vanskelige hopp og piruetter.
– Kunstløp er en treningskrevende idrett, og vi trenger jenter som er dedikerte. Vi prøver å satse bredt, og alle er velkommen til å prøve seg hos oss. Både gutter og jenter. Men, de som vil konkurrere må legge ned mye trening, sier han.
Petter Simensen bruker mye tid på kunstløp, og han har klare mål.
– Vi må jobbe hardt og utvikle oss videre. Det er viktig at vi kan få løperne i konkurransemodus. Både foreldre og barn må forplikte seg til idretten.
 

Ivrige jenter

Jentene på isen er mellom ni og femten år. De ønsker alle å bli så gode at de kan få laget et løp. Det innebærer at utøveren utfører et fast program med en rekke, ulike elementer til musikk. I en konkurranse bedømmes utøveren på bakgrunn av et slikt løp.
Julia Pettersen (15) og Selina Kjærem Ellingsen (14), har gått konkurranse tidligere. De behersker de enkle hoppene, enkelte doble hopp, ulike piruetter og axel. Axel er mer avansert enn de enkle hoppene, og krever halvannen gang rotasjon i luften. I stedet for én rotasjon, som de enkle hoppene. Jentene trener både i Moss og i Sparta Amfi i Sarpsborg. De ivrigste får da fire økter på isen per uke.

Del på Facebook
 

Teknikk

På isen øves det på teknikk og balanse. Jentene terper på korte halvbuer, både framover og bakover. På ett bein går det fra ytterskjær til innerskjær. Hoftene svinger, og armene hjelper til å holde balansen når jentene glir frem og tilbake på isen. Her er det balansekunst på høyt nivå. Etter å ha fullført en serie med halvbuer, tas det fatt på neste øvelse.
Kunstløperne glir på ett ben med armene over hodet i en elegant bue, som ballerinaer.
Etter noen øvelser tar trener Ishkhan Kiriakosian noen kraftige, elegante skøytetak for å vise hvordan en ny øvelse skal utføres.
Jentene prøver seg også på en baklengs piruett. Her er det lett å miste balansen. Til tross for flere misser, gjør jentene nye, iherdige forsøk i jakten på den perfekte piruetten. Det er liten tvil om at Moss KK har ambisjoner. I sommer var klubben på to treningsleire. Først i Oberstdorf i Tyskland, og så på Hamar. I Tyskland trente jentene tre økter om dagen.

Lær mer om kunstløp

Kunstløp og Sonja Henie.

Kunstløp er en skøytesport hvor man som individuell utøver, som par, eller grupper utfører piruetter, hopp og andre øvelser på isen, til musikk. Det er internasjonale konkurranser i kunstløp, som for eksempel EM og VM. Kunstløp er også en offisiell gren i vinter-OL.

Norske Sonja Henie, født 8. april 1912 i Kristiania, død 12. oktober 1969, er den mest kjente utøveren av kunstløp. Henie vant gull i tre OL. Hun vant også ti verdensmesterskap og seks europamesterskap på rad. I henholdsvis, 1927–1936 og 1931–1936. Henie ble profesjonell utøver i 1937. Samme år ble hun, som den til da yngste, utnevnt til Ridder 1. klasse av St. Olavs Orden. Hun deltok i en rekke internasjonale isshow og medvirket i flere amerikanske skøytefilmer. Hun blir av mange ansett som den internasjonalt mest kjente norske kvinne gjennom historien, og har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Del på Facebook

Forskjellen på hopp og piruetter
 

Hopp består av at utøveren satser og hopper i lufta, roterer hurtig og lander på ett ben etter én eller flere rotasjoner. Det er mange ulike hopp, identifisert ved utøverens sats og landing, og antall rotasjoner øker vanskelighetsgraden.De fleste utøvere roterer alle hopp i motsatt retning av klokken. Enkelte «skjev-bente»
utøvere roterer med klokken, og de færreste kan utføre hopp i begge retninger.

I kunstløp er det seks ulike hopp. Ved alle seks hoppene er landingene bakover på høyre ben, og på ytterskjær (ved motsatt rotasjon av klokken), men de har alle ulike satser, som gjør dem forskjellige. Man kan dele inn i to kategorier av hopp, den ene hvor satsen blir gjort gjennom
piggen (tå-hopp), den andre hvor hoppet blir utført direkte fra skjæret.

Den mest vanlige piruetten er ståpiruett. Der går man inn i piruetten på ett ben og trekkerinn det andre benet og armene for at piruetten skal gå fortere. Dette er den enkleste piruetten som man lærer seg først. Kork er en piruett i sittende posisjon. I stedet for å gå rett opp, som i en ståpiruett, setter man seg ned. Piruetten gjøres på ett ben. Parallell er en piruett i flyverposisjon. I denne flyveren skal overkroppen og det ene benet ligge loddrett over isen.
Kork og parallell er de vanskeligste piruettene.

Alle piruetter gjøres normalt på venstre ben, og at ved at man roterer mot klokka. Men for å øke vanskelighetsgraden kan man bytte ben slik at man roterer på høyre ben, også mot klokka.
Hvis man gjør en vanlig piruett, og bytter over til en slik piruett kalles dette "byttepiruett" Hvis du gjør det samme i en kork , kalles dette byttekork og i parallell, en bytteparallell.

Del på Facebook