- Vi kan bli mye bedre på spillerutvikling

Ole Johan Aas har mastergrad i sports management, og har studert utvikling av toppspillere i fotball i Norge og England. Han hadde mye å fortelle på inspirasjonsdagen på Bellevue. Foto: Nicklas Knudsen

Ole Johan Aas har mastergrad i sports management, og har studert utvikling av toppspillere i fotball i Norge og England. Han hadde mye å fortelle på inspirasjonsdagen på Bellevue. Foto: Nicklas Knudsen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Inspirasjonsdagen til Sprint-Jeløy innebar et markant skritt i retning av å ta spillerutviklingen enda mer på alvor. For der har klubben mye å gå på, i følge seg selv.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

-    Vi har ikke vært veldig flinke til å utvikle egne spillere i Sprint, men vi har unike muligheter til å gjøre det veldig bra, innledet lederen av det nyopprettede sportsutvalget, Arne Simonsen.

-    Vi har en klubb med bra økonomi og bra administrasjon, vi har flere gode trenere, og hvert år kommer det 40-50 nye unge gutter og jenter til klubben som ønsker å spille fotball.

-    Vi har et stort potensial som vi må bli flinkere til å utnytte, fortsatte Simonsen.


Spennende foredragsholder

Ole Johan Aas (26), som er spillende trener og administrativ leder i Mysen (4. divisjon), var hyret inn til å holde et foredrag om spillerutvikling som virkelig fikk de rundt 20 frammøtte nyttige ting å tenke på.

Til tross for alderen har Aas opparbeidet seg en solid kompetanse innen spillerutvikling. Han har mastergrad i Sports Management og fotballtrenerutdanning fra Norges Idrettshøyskole. I hovedoppgaven skrev han om “Proffdrømmen som brast”. En studie som omhandlet flere spillere med mer enn 20 U-landskamper som aldri klarte å etablere seg på toppnivå. Aas har også erfaringer gjennom fem års arbeid innen Oslo Fotballkrets.


Alle kan bli best

Aas gikk retorisk og pedagogisk til verks, og ga følgende svar på hvem som kan bli best:  

-    Alle kan bli en ekspert på et område gjennom en omfattende periode med fokusert trening.

-    Å nå internasjonalt toppnivå krever i mange tilfeller 10.000 treningstimer i løpet av en periode på 10 år.

-    Det som kjennetegner eksperter er at de forblir i en reflekterende utforskning av det emnet de er ekspert i, og at de er innstilte på at det tar tid å bli bedre.
Aas trakk fram John Arne Riise som et godt eksempel på en som har lagt ned ekstremt mye trening gjennom mange år, og som hele tiden klarer å sette seg nye mål.

-    Da John Arne var 14-15 år trente han 22-23 økter per uke, fortalte Ole Johan Aas.   


Suksessfaktorer


Aas har også studert hva som skiller spillere som har klart å komme opp på toppnivået, og dem som bare nesten klarte det.

-    Felles for alle er at de har satt seg høye resultatmål, de har vært motivert av penger og status, og av spillets indre gleder.

-    De som har nådd helt til topps har vært veldig bestemte på å lykkes. De har vært opptatt av en forsinket tilfredsstillelse. De har vært opptatte av å planlegge veien til målet. De har hatt en stressmestringsstrategi, og de har hatt god støtte fra foreldrene.

-    De som ikke har lyktes med å ta det siste steget til topps har ofte manglet mestringsstrategi for å overkomme hindringer. For eksempel ved skader, har de ikke vært villige til å ta et steg tilbake ved å spille en periode på et lavere nivå, før de har begynt å bygge seg opp igjen. De har også manglet et sikkerhetsmål, altså en plan B, dersom plan A skulle slå feil.


Gode trenere er viktig

Ole Johan Aas understreket også betydningen av å investere i gode trenere.

-    Gode trenere er det kanskje viktigste for læringsprosessen. Gode trenere er flinke til å planlegge, de gjennomfører effektive treninger, og de gir konstruktive tilbakemeldinger.

-    Hardt arbeid er også en viktigere faktor enn de naturlige forutsetningene som intellekt, kreativitet, sosiale og motoriske ferdigheter.

-    De som når lengst er også veldig opptatte av å trene kamplikt, oppsøke motstand, tillater seg å gjøre mange feil, tar ansvar for å bli bedre, og måler seg selv gjennom læring og ikke resultater.

-    For å få ut potensialet av talentet er det viktig å være mer opptatt av hvorfor man presterer, enn hvordan man presterer.
 

Viktig å utveksle erfaringer

A-lagstrenerne til både Sprint-Jeløy og Rygge syntes inspirasjonsdagen var nyttig og givende.

 To trenere fra Rygge IL var de eneste utenfor Sprint som stilte opp. Alle klubber i mossedistriktet var invitert. De 20 som møtte opp fikk mye matnyttig erfaring servert.

– Erfaringsutveksling mellom trenere, som dette, er kjempeviktig. Det er et veldig bra initiativ Sprint har tatt. Vår fotballregion er ikke større enn at god spillerutvikling må komme gjennom et godt samarbeid mellom klubbene, sier Rygge-trener Morten Wisth.

– Det er rart at vi ikke har hatt slike dager før. Dette bør bli en årlig happening. Man kan lære mye ved å se utenfor klubbgrensene, sier Gard H. Kristiansen.
– Prøver Sprint nå å ta mer ansvar for spillerutviklingen i Moss?

– Ja, men vi er mest opptatt av utviklingen i vår egen klubb. I Sprint skal vi ha både bredde og topp, og topp for oss er 2. divisjon, sier Kristiansen.


Kronet med seier

I løpet av inspirasjonsdagen hadde også Jens Ellef Andresen et foredrag om A-lagets rolle sett i et spillerutviklingsperspektiv. Christian Olsen og Nordstrand-trener Rikard Vestre hjalp til i praksisøktene ute på gresset sammen med Ole Johan Aas.

De som ønsket det fikk også anledning til å være med på A-lagets pre-match prat før 3. divisjonskampen mellom Sprint-Jeløy og Nordstrand.

Og den lange inspirasjonsdagen ble avrundet med seier 6-0 til Sprint. Det ga nok unektelig masse ekstra inspirasjon til å ta steget enda nærmere 2. divisjon.

Artikkeltags