Sterk Vasalopp-debut

Bedir Yiyit gikk 90 kilometer på ski på 8 timer og 24 minutter. foto privat

Bedir Yiyit gikk 90 kilometer på ski på 8 timer og 24 minutter. foto privat

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Syns- og hørselshemmede Bedir Yiyit (34) imponerte med å gå de ni Vasaloppet-milene på åtte timer og 24 minutter.

DEL

Mandag gikk han for første gang de 90 kilometrene fra Sälen til mora i Sverige i det som kalles «Öppet Spår». I løpet av mandagen gikk rundt 2500 skiløpere den samme distansen som 15.500 andre løpere gir seg i kast med i morgen i det svenske mega-turrennet.

Klarte tidsmålet

Bedir Yiyit hadde med seg de tre ledsagerne Alf Wilhelmsen, Lene Nyborg og Per Anders Grimstad. De gikk tre mil hver. Bedir Yiyit var godt fornøyd med å gå på åtte timer og 24 minutter.
– Målet mitt var å bruke under ni timer, og altså ha en fart på minst ti kilometer i timen hele veien. Det gikk fint, selv om det var mye mennesker i starten. Vi måtte gå en to–tre mil før vi fikk flyt i gåingen på grunn av alle løperne, forteller Bedir Yiyit.

Komplisert

For det er nemlig ikke bare enkelt å gå på ski, med svinger og bakker, for en som er syns- og hørselshemmet, og samtidig ikke er født med ski på beina.
– Jeg måtte hele tiden ha en med gul vest foran meg, for sporene i løypa hadde jeg ikke sjans til å se. Jeg ønsket heller ikke å gå på andre løpere. I tillegg måtte ledsageren ha mikrofon og høyttalere på ryggen sin, slik at han kunne fortelle meg om når vi begynte på en nedover- eller oppoverbakke. Det er viktig informasjon, for man får litt dårligere balanse når man har nedsatt syn og hørsel, forteller han.
Til tross for all hjelpen var det ikke til å unngå at det også ble noen fall underveis.
– Jo, det ble det, men det er jeg vant til, ler han.
– Nå er det også bare fire år siden jeg begynte å gå på ski, og i vinter har jeg bare gått seks–syv ganger på grunn av at det har vært så lite snø.

Slalåm-debut neste

Bedir Yiyit synes ellers at Vasaloppet var en stor opplevelse, og han regner med å gå der neste år også.
Før den tid venter en rekke andre utfordringer. 15. mars skal han gå Birkebeinerrennet med Lasse Skudal og Rune Holtze Jensen som ledsagere.
Og den første helgen i april skal han debutere i slalåm.
– Fra 3. til 6. april går Ridderrennet på Beitostølen. Der skal jeg være med på langrenn, skiskyting og slalåm. Slalåm prøvde jeg for første gang på Hurdalsenteret for to uker siden. På Beitostølen skal jeg kjøre mitt første slalåmrenn.
– Hva slags hjelp må du ha for å kjøre slalåm?
– Jeg må ha en ledsager foran meg i løypa, og i tillegg får vi lydsignaler eller tilrop om vi skal svinge til høyre og venstre.
Ridderrennet fyller 45 år i år, og Bedir Yiyit er med for femte året på rad.

Artikkeltags