Mens de fleste av oss nyter en god lørdagsfrokost velger noen sonsgutter en helt annen start på helgen...

Heldigvis er vi ikke alle like. Mens de fleste av oss nyter en god lørdagsfrokost velger noen sonsgutter en helt annen start på helgen. Det har byttet ut et glass melk med en real porsjon med melkesyre.

DEL

Det er tidlig lørdag morgen. Klokken har så vidt bikket halv ni, da fire treningskamerater fra Soon CK gjør seg klare til å gjennomføre sesongens første terskeltest på sykkelmøllen.  De tilhører riktignok elitegruppa, men det å skulle prestere sitt ytterste såpass tidlig på morgenkvisten er ikke en oppgave for hvem som helst. Det krever mye trening og ikke minst en stor dose viljestyrke. Momenter som må ligge i bunnen for å kunne bli en god terrengsyklist.

Må til

Det er klubbens trenere, Gjertrud Bø og Nicklas Stensrud Andersen som styrer showet. Dagens resultater skal være med på å bestemme intensitetsnivået på treningene de neste tre månedene, så det er helt avgjørende at man går «all in». Akkurat det vet gutta veldig godt. Like godt som at de neste 30 minuttene vil bli smertefulle. De skal nå måle den kraften de klarer å produsere ned i pedalen og foran de på veggen lyser resultatene fra forrige test. Det er bare å få det overstått.

Tømte tanken: Det var ikke mye igjen av krefter etter at Mats Tubaas Glende var ferdig med terskeltesten på Hoksmark

Tømte tanken: Det var ikke mye igjen av krefter etter at Mats Tubaas Glende var ferdig med terskeltesten på Hoksmark Foto:

Fra vondt til verre

Volumet på musikken økes vesentlig når testen startes opp. Småpraten mellom de fire gutta er helt fraværende nå og alle går inn i sin egen lille boble. Det eneste man hører er heiaropene til de to trenerne som følger spent med. I starten virker alt svært kontrollert, men etter hvert ser man at de utsetter seg for en voldsom belastning. Svetteperlene på kroppen har nå blitt til en liten dam på gulvet. I det klokken passerer halvtimen er jobben gjort. En av gutta klarer så vidt å komme av sykkelen før han sjangler noen meter og segner om på gulvet av utmattelse. Det hersker liten tvil om at dette er en stor påkjenning, men en høyst nødvendig en hvis man skal nå langt innenfor denne idretten.

En real opptur

En av de som var den heldige vinneren av å få oppleve «melkesyrespøkelset» før klokken 09.30 en lørdags morgen var 17 år gamle, Fredrik Bådstangen. Han er yngstemann i testgruppa og den eneste som fortsatt er junior. Den ambisiøse unggutten fikk akkurat de svarene som han håpet på.

- Dette kan kun beskrives som en real opptur for min del. Jeg kjente tidlig at bena føltes gode og da var det bare å gi gass. Testresultatet viser en fremgang på hele 25 watt for min del, så jeg er kjempefornøyd. Dette gir god motivasjon for treningene fremover, forteller Bådstangen før han går for å ta seg en velfortjent dusj.

Fornøyd: Fredrik Bådstangen fikk til en real forbedring i antall watt under testen, noe han selvfølgelig var godt tilfreds med.

Fornøyd: Fredrik Bådstangen fikk til en real forbedring i antall watt under testen, noe han selvfølgelig var godt tilfreds med. Foto:

Ingen snarveier

De to trenerne er også svært tilfredse med testresultatene som ble levert, men ikke overrasket.

- Overrasket kan jeg vel ikke akkurat si at jeg er. Vi snakker her om utøvere som er ekstremt dedikerte til idretten de bedriver. De er ikke vant til å ta snarveier. De vet at hardt arbeid må til for å kunne prestere på et høyt nivå. Da må man til og med til pers tidlig på en lørdags morgen. Det var det faktisk gutta som ønsket selv, smiler Gjertrud Bø.

Fremhever miljøfaktoren

De siste årene har rytterne i elitegruppa i Soon CK levert svært gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. Niclas Stensrud Andersen, som utgjør den andre halvdelen av trenerduoen trekker frem kameratskapet som en viktig faktor for suksessen.

- Vi har stor tro på miljøfaktoren. Det å kunne trene sammen og pushe hverandre er jeg helt overbevist om at har slått positivt ut for vår del. Her gleder utøverne seg over hverandres resultater, enten det er på trening eller i konkurranser. De gjør hverandre rett og slett gode, avrunder Stensrud Andersen før det gjøres klart for en ny gruppe med unge fremadstormende sonssyklister.

Artikkeltags