Sykkelens dag i Son

FULL RULLE: Det går unna når syns- og hørselshemmede Bedir Yiyit (t.h) og ledsager Rune Holtze Jensen tråkker til for fullt på tandemsykkelen. Under lørdagens Ridderritt syklet de maratondistansen på tiden 1.06.

FULL RULLE: Det går unna når syns- og hørselshemmede Bedir Yiyit (t.h) og ledsager Rune Holtze Jensen tråkker til for fullt på tandemsykkelen. Under lørdagens Ridderritt syklet de maratondistansen på tiden 1.06.

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

Lørdagens sykkelfest i Son var det endelige beviset på at sykling er en sport for nær sagt alle. For under Ridderrittet kunne man se sykler spesialutviklet for å overkomme de fleste funksjonsbegrensninger.

DEL

Bedir Yiyit er sterkt synshemmet og har svekket hørsel. Men stortrives like fullt på sykkelsetet.
– Jeg liker å komme meg ut av huset, flirer 32-åringen. Som ledsager hadde Våler-mannen med seg Rune Holtze Jensen. Og på tandemsykkelen er kommunikasjon viktig.
– Vi har kun syklet sammen fire-fem ganger, og for å bli ordentlig samkjørte må man sykle sammen omtrent ett år. Men jeg synes det fungerer bra – og det blir bare bedre og bedre, sier Yiyit.
For å sykle sammen er noe helt annet enn å sykle alene. – Det går fortere på flate strekninger, men i bakker er det tungt, mener Holtze Jensen.
Det er her kommunikasjonen er så viktig. – Han må beskrive hvor lang bakken er, så man vet når man må stå og trå, forklarer Yiyit.

Godt fornøyd

Duoen syklet sammen i maratondistansen, som slynget seg over 42 kilometer i Son, Vestby og Frogn.
Og med tiden 1.06 var de brukbart fornøyde dagens økt. – Tiden var bra, vi kom på andre plass. Og hun som vant er på landslaget, sier Yiyit.
Men helt uten dramatikk forløp ikke rittet. For etter et par hundre meter hoppet kjedet av.
– Det gikk fort å få det på igjen, men vi måtte løpe litt, siden det var så tungt å starte midt i en oppoverbakke, smiler Yiyit.
Neste helg står Lillehammer-Oslo for tur for Våler-mannen, som da må skaffe seg en ny ledsager. Holtze Jensen er nemlig opptatt med Trondheim-Oslo samme helg.
Om lag 100 sykkelentusiaster hadde tatt turen til CatoSenteret denne lørdagen. Og i tillegg til maratondistansen hadde man også ritt over henholdsvis to og 10 kilometer. Og med sykler i alle varianter lå forholdene til rette for at alle kunne stille til start.
Utviklingsleder ved CatoSenteret, Inge Bossen Thorsen, kunne fortelle om forventningsfulle brukere ved senteret.
– Hovedfokuset er at dette skal være et sykkelritt for alle. Og da mener vi alle, smiler hun.
– Mange av brukerne får en ny giv. Det er viktig å gjøre ting som er morsomt. Og nå kan de ha det morsomt, og ikke trene bare fordi de må, sier hun.
Og det var liten tvil om at syklistene storkoste seg denne dagen. Og alle fikk premie – på en dag da alle var vinnere.


Artikkeltags