"Truer" med å skifte navn

TANDEM-PAR: Bedir Yiyit (til høyre) fikk hjelp av Rune Holze Jensen som pilot under Ridderritett i Son i fjor. 23. juni skal de sykle sammen fra Lillehammer til Oslo. Ellers sliter Yiyit med å finne seg en fast pilot. (Foto: Glenn Lund)

TANDEM-PAR: Bedir Yiyit (til høyre) fikk hjelp av Rune Holze Jensen som pilot under Ridderritett i Son i fjor. 23. juni skal de sykle sammen fra Lillehammer til Oslo. Ellers sliter Yiyit med å finne seg en fast pilot. (Foto: Glenn Lund)

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Bedir Yiyit (33) er en hardhaus med glimt i øyet. Men han er skuffet over responsen han møter både hos potensielle ledsagere, sykkelpiloter og sponsorer.

DEL

Bedir Yiyit, som opprinnelig er fra Tyrkia, er både sterkt synshemmet og noe hørselshemmet.
Men hans pågangsmot gjør at han trosser de fleste hindringer. Etter at han for noen år tilbake kom til Norge fra Tyrkia har han lært seg flytende norsk, og utdannet seg til muskelterapeut/massør.
Bedir Yiyit har hele tiden vært særdeles glad i å trene, både sykling og løping, og han har mange prosjekter på gang. Men han skulle ønske at flere personer i mossedistriktet hadde en mer sporty innstilling overfor handikaputøvere.

Skuffende respons

– Jeg lurer på om jeg må skifte navn for å få den hjelpen jeg ønsker. Bedir Yiyit er jo et fremmed navn, og jeg føler at jeg mange ganger ikke når helt frem bare på grunn av navnet mitt. Noen tror kanskje jeg er en farlig mann, men det er jeg ikke.
– Kanskje det var enklere om jeg het Ole eller Knut, ler han.
– Nei, det med å skifte navn er en spøk, men jeg er skuffet over responsen jeg har møtt mange steder, understreker han.
Bedir Yiyit har hatt en lang liste over sykkelritt han hadde ønsket å delta i, men han har ikke fått noen til å være pilot på tandemsykkelen sin.

Ønsker fast pilot

– Hver gang jeg har lyst til å delta i et sykkelløp må jeg ringe rundt til mange personer og spørre – personer som jeg vet trener mye på sykkel.
– Svært sjelden kommer jeg over noen som finner gleden ved å sykle tandem. De aller fleste ønsker å sykle på sin egen sykkel, eller sier de ikke har tid eller skal på ferie. Jeg skulle ønske jeg kunne ha en fast person å sykle sammen med, sier Bedir Yiyit.
Mangel på pilot gjorde at han blant anet gikk glipp av Vestfold Rundt som gikk sist helg.
I fjor høst løp han maraton for første gang, i selveste New York. Der måtte han få hjelp av tre amerikanske ledsagere, fordi ingen nordmenn stilte opp selv om han i god tid gikk ut i Moss Avis og spurte om noen ville være med.

Nordkapp–Lindesnes

– Jeg har veldig lyst til å løpe New York Maraton igjen, og da hadde det vært hyggelig å reise sammen med en norsk ledsager.
– Men siden jeg ikke får noe økonomisk støtte til å ha med ledsager, og ingen sponsorer er villige til å hjelpe til, blir det vanskelig på grunn av økonomien, sier han.
Om ikke alle ønskene går i oppfyllelse har han i alle fall fått en til å stille opp på årets garantert største og hardeste opplevelse.
20. juli setter han seg sammen med sarpingen Alf Wilhelmsen (54) på flyet til Tromsø. Videre skal de ta Hurtigruten til Honningsvåg. Så skal de tråkke tur/retur Nordkapp, for deretter å begynne å sykle sydover.
Og cirka to uker, og et sted mellom 2600 og 3000 kilometer, senere håper de å komme frem til Lindesnes.
– Hva er hensikten med turen?
– Jeg vil vise at man kan sykle selv om man er handikappet. Det er min måte å holde meg i form på. Dessuten slår vi et slag for helsen og miljøet, begrunner han.

Solid grunnlag

Bedir Yiyit regner med at dagsetappene blir på mellom 150 og 300 kilometer, avhengig av vær, vind og trafikk. Han håper også at noen lokalaviser vil vise litt interesse underveis.
Han har et bunnsolid treningsgrunnlag. Hittil i år har han syklet rundt 1500 kilometer ute, og i tillegg kommer et utall timer på spinningsykkel inne gjennom hele året.
23. juni skal Bedir Yiyit også sykle Lillehammer–Oslo, med Rune Holze Jensen som pilot.
kjell.taskerud@moss-avis.no
Tlf. 69205021

Artikkeltags