Gå til sidens hovedinnhold

Stenger fem tunneler i storøvelse: - Vi har ikke full oversikt når vi rykker ut

Artikkelen er over 2 år gammel

Onsdag 25. september fra klokken 11:00 til 14:00 er Oslofjordtunnelen stengt fordi det skal gjennomføres en beredskapsøvelse i tunnelen. Moss brannvesen (MIB) skal delta i øvelsen.

– Når slike øvelser planlegges får ikke vi som skal delta all informasjonen. Det for at elementene som skal øves på skjer på en realistisk måte. Når det skjer hendelser i virkeligheten så har vi ikke full oversikt når vi rykker ut, påpeker Christian Mørdre, leder for beredskapsavdelingen i MIB til Moss Avis.

Det er duket for storøvelse når alle blålysetatene sammen med veimyndigheter skal øve på blant annet samarbeid ved store hendelser, melder Amta. Det er Statens vegvesen som opplyser dette i en pressemelding.

– Scenarioet som møter nødetatene øvelsesdagen er laget så realistisk som mulig slik at nødetatene og Statens vegvesen skal få øvd på samhandling og håndtering, noe som er svært viktig for å være best mulig rustet når virkelige hendelser skjer, sier Anine Kalmo Larsen, øvingsleder og brannvernleder for tunneler i Akershus og Oslo i Statens vegvesen.

I tillegg til Oslofjordtunnelen stenges følgende tunneler på E134 i retning mot Oslofjordtunnelen: Frogntunnelen, Vassumtunnelen, Merraskottunnelen og Stampeleinåstunnelen.

Omkjøring via Bastø Fosen

Moss brannvesen gjør som ellers når de blir kalt ut, og tilpasser ressursbruken deretter.

– Det er mange forskjellige utfordringer ved hendelser som skjer inne i tunnel. Eksempelvis mennesker som er inne i tunnelen, særlig i kjøretøy. Disse må vi ta vare på og evakuere på en trygg måte. Det er en utfordring. Tunnel er jo også å se på som et lukket rom, og de giftige branngassene fyller opp en tunnel. Sånn sett er en hendelse i tunnel krevende. Vi er veldig fornøyd med at vi får være med i en slik øvelse, sier Mørdre.

Tunnelene åpnes for trafikk fra klokken 14.00 samme dag, eller så fort tunnelene er klargjort etter øvelsen. Omkjøring blir skiltet via E18 Oslo og ferja Moss-Horten.

– Det blir vel noe økt trafikk på ferja i denne perioden. Øvelsen skjer i et tidspunkt hvor vi operer med full kapasitet på fem ferjer. Og mellom 11 og 14 er utenfor rushtiden, så dette skal ikke by på noen utfordringer, sier administrerende direktør i Bastø Fosen Øyvind Lund.

Følgende aktører deltar i beredskapsøvelsen:

Follo brannvesen IKS, Hurum brannvesen, Røyken brann og redning, Oslo og Akershus ambulansetjeneste, Øst politidistrikt og Sør-Øst politidistrikt, Mesta AS og Vaktmesterkompaniet AS, representanter fra Statens vegvesen, blant annet Vegtrafikksentralene i Region sør og Region øst.

I tillegg til aktørene som skal øves, deltar det flere statister, samt observatører fra blant annet Fredrikstad brannvesen, Moss interkommunale brannvesen, Oslo brann og redning, Asker og Bærum brannvesen og Oslo politidistrikt.

Kommentarer til denne saken