Gå til sidens hovedinnhold

Stopp – ikke sett klimapolitikken i revers

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Solberg-regjeringens forslag til neste års statsbudsjett er dårlig nytt for kollektivtrafikken i Viken. Dette er alvorlig.

Like før Erna Solberg og co. måtte gi fra seg nøklene til regjeringskontorene la de frem et budsjett som nok en gang viser oss at åtte år med Høyrepolitikk har gjort oss dårligere rustet til å løse vår tids største utfordring: Klimakrisa.

Norge må kutte 70% av utslippene innen 2030 for å nå de internasjonale klimamålene. Når nesten halvparten av utslippene kommer fra veitrafikken sier det seg selv at politikerne sørge for at flere kan reise med buss og tog i årene som kommer. Klimakrisen krever rett og slett en rekordsatsing på kollektivtrafikken. Da sier det seg selv at kollektivtilbudet ikke kan bli dårligere enn det allerede er.

Norge er et langstrakt land med store avstander, men de færreste av oss i Viken trenger å reise Norge på tvers for å å komme oss til jobb og skole. Å bygge opp et kollektivtilbud som er godt nok til at store deler av befolkningen i Viken kan reise effektivt og klimavennlig i hverdagen er på ingen måte en umulig oppgave. Mer penger til kollektivtransporten er ikke bare god klimapolitikk. Et bedre kollektivtilbud vil også gjøre hverdagen enklere for oss som bor i Viken.

Da er det påfallende at Solberg sin avgåtte regjering har foreslått et budsjett som gjør det stikk motsatte. For oss i Viken betyr dette statsbudsjettet at bussene kommer til å gå sjeldnere, at billettene blir dyrere og at strekninger legges ned. Vi har ikke tid til at kollektivtilbudet skal settes flere tiår tilbake i tid. Dette vil ikke bare ha store konsekvenser for klima, men også for alle oss som tar buss, tog eller ferge i hverdagen. Dermed hviler det et stort ansvar på den nye regjeringen.

For SV er det enkelt: Tiden er overmoden for en historisk satsing på kollektivtrafikken, ikke et historisk tilbakeslag. De neste årene skal enda flere i Viken reise kollektivt. Da må tilbudet bli bedre, og prisene lavere. Nå forventer SV at den nye regjeringen kommer med penger til kollektiv i sitt tillegg til statsbudsjettet. La oss ikke sette klimapolitikken i revers.

Kommentarer til denne saken