Gå til sidens hovedinnhold

Støtt klimasøksmålet!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er av historisk betydning når nå Natur og ungdom og Greanpeace går videre til Lagmannsretten med sitt klimasøksmål mot staten.

Med det går de til sak mot at myndighetene gir nye utvinningstillatelser, som åpner tidligere uberørte deler av Barentshavet for oljevirksomhet.

Utvinningstillatelsene er både en trussel mot det globale klimaet, og mot den sårbare økologien i disse områdene.

Med klimaksmålet vil Natur og ungdom og Greanpeace få prøvet rettslig om staten handler i strid med Grunnlovens miljøparagraf, som Stortinget vedtok i 1990, og siden skjerpet med den oppdaterte grunnloven i 2014.

Miljø

Paragraf 112 fastslår at innbyggerne har RETT til et miljø som sikrer helsen, og en intakt natur med biologisk mangfold. Som det heter i lovteksten:

"Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten."

Klimakrisa blir stadig mer akutt. Den krever at vi avkarboniserer økonomien, og bygger ut fornybar industri og energi. Myndighetene opptrer uansvarlig når de gjør det motsatte, og legger til rette for økt produksjon og forbrenning av fossil energi. Det er ikke bare en trussel mot det globale klimaet, og den sårbare økologien i Barentshavet.

Trussel

Det er også en trussel mot norsk økonomi, fordi store investeringer i nye funn, kan bli ulønnsomme og påføre samfunnet store kostnader, etter hvert som effektive klimatiltak kommer på plass og etterspørselen etter fossil energi vil stupe.

Derfor er klimasøksmålet viktig, og verdt å støtte!

Så må vi kjempe videre politisk for å hindre at nye utvinningstillatelse blir gitt.

Det dreier seg om å ivareta klima, miljø og natur – det dreier seg om vårt eksistensgrunnlag!

Lykke til, Natur og Ungdom og Greanpeace!

Kommentarer til denne saken