Hyppige oppdagelser av meslingutbrudd i Sverige

Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Svenske myndigheter frykter en meslingepidemi etter at seks nye tilfeller av meslinger er oppdaget den siste uka i Göteborg. Norske myndigheter følger situasjonen nøye, det skriver NRK Østfold tirsdag ettermiddag.

DEL

Meslinger Sahlgrenska universitetssjukhuset har utført tiltak for å hindre spredning av smitten.

– Det kan dreie seg om flere hundre mennesker som er utsatt for smitten, sier Anders Goliger til NRK Østfold, som er kommunikasjonsansvarlig ved sykehuset.

Overlege Trude Arnesen ved FolkehelseinstItuttet i Oslo sier til NRK at et slikt utbrudd ikke er noe nytt.

– Det oppstår stadig små meslingutbrudd i lommer av uvaksinerte, sier hun.

Arnesen mener at slike mindre utbrudd ikke er spesielt farlige, siden dekningsgraden når det gjelder vaksinering er høy i befolkningen. Vaksinen beskytter. Slike sykdommer vil derfor ikke få fotfeste.

Hun understreker ifølge NRK at i Norge har vi i dag ikke sirkulerende mesling-virus. De tilfellene vi har hatt her i landet, har stort sett være importerte tilfeller, sier hun.

– Et slikt utbrudd er bare nok en påminnelse om at det er viktig å vaksinere seg, sier Arnesen.

Smittsom sykdom

Det første tilfellet i Göteborg ble oppdaget 10. desember da en uvaksinert person søkte legehjelp på Östra sjukhusets akuttavdeling.

Ifølge NRK er det i siden da oppdaget seks nye tilfeller, blant dem et barn som ble innlagt på Drottning Silvias barnesykehus natt til 23. desember.

Östra sjukhuset i Göteborg

Alle som kan ha vært i kontakt med dem som er syke, er kontaktet, blant dem en mor som var på Sahlgrenska med sine barn i julehelgen. Hun fikk beskjed om at hennes barn måtte vaksineres innen 72 timer, skriver NRK.

Meslinger er uvanlig i Norden, men vanligere i andre land. Sykdommen er ifølge Store Norske Leksikon en av de mest smittsomme sykdommer en kjenner til, men etterlater livsvarig immunitet. Sykdommen medfører høy feber og utslett, og kan føre til alvorlige og potensielt farlige følgesykdommer, skriver NRK.

Artikkeltags