Det skriver Sykehuset Østfold på sin egen hjemmeside. Den første uken i januar har det vært stor pågang med pasienter. Bare onsdag kom det inn 140 nye pasienter, mange med symptomer på influensa, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

LES OGSÅ: – Vær så snill, møt opp til sykehus-timen! 

Mange prøver

Fra 1. juledag til 3. januar ble det undersøkt 358 prøver og gjort 716 analyser for influensa ved senter for laboratoriemedisin i Sykehuset Østfold. Av disse var 110 positive prøver.

Onsdag hadde sykehuset på Kalnes 18 inneliggende pasienter med influensa, og 42 pasienter hadde så langt testet positivt på influensa.

– Det er en krevende situasjon nå med mange syke på kort tid etter jul, men vi sørger for å ivareta de som trenger behandling av spesialister. Sykehuset Østfold er også i dialog med kommunene for å se om de kan bidra slik at flere kan behandles utenfor sykehuset, og dermed begrense strømmen til sykehuset, opplyser kommunikasjonssjef Bjørn Hødal.

LES OGSÅ: 12 smittet av meslinger i Sverige. - Historisk har sykdommen vært katastrofal 

Må isoleres

Influensapasienter er krevende for sykehuset, fordi pasientene må isoleres for ikke å smitte andre. I tillegg bidrar de til økt fare for å smitte sykehusets medarbeidere. Den store pågangen av pasienter fører dessverre til at flere blir lagt på korridor.

Det er nå influensautbrudd i alle landets fylker, og forekomsten av influensalignende sykdom i landet har økt fra lav til middels. Det meldes også om tilsvarende høyt press på andre sykehus i østlandsområdet, og i Østfold betegnes situasjonen nå som middels.

– Det kommer som ventet en økning etter nyttår, og jeg regner med at forekomsten vil øke og vi vil se en topp i løpet av de neste ukene, sier smittevernoverlege Jon Birger Haug i Sykehuset Østfold.

LES OGSÅ: Oppfordrer russen til å vaksinere seg med en gang 

Besøksbegrensninger

Influensa er i utgangspunktet ikke innleggelsesgrunn, men kan være farlig for folk i risikogrupper. Befolkningen oppfordres til å bidra til ikke å smitte andre.
Sykehuset Østfold begrenser nå mulighetene for besøk av familie og pårørende til sykehuset, særlig ved symptomer på sykdom, for å unngå smitte. Dersom noen er i tvil om de kan komme, anbefales de å ta kontakt med aktuell avdeling.

Influensa smitter ved kontakt mellom mennesker, gjerne ved hosting, nysing og nær kontakt med dem som er syke.
Folkehelseinstituttet understreker at det ikke er for sent å la seg vaksinere da influensavirus fortsatt kommer til å sirkulere i flere måneder framover. Risikoen for å bli smittet til tross for vaksinasjon vil likevel øke med økende mengder virus i omløp, og minner om at det tar cirka to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.

LES OGSÅ: Kommunelege legger seg flat etter unøyaktig vaksine-utspill