Gå til sidens hovedinnhold

Denne provoserer sykehus-besøkende

Artikkelen er over 5 år gammel

«Dame med draperi» skaper reaksjoner fra sykehus-besøkende på Kalnes.

Skulpturen står plassert til venstre for hovedinngangen. Den viser en kvinne som står med hodet tildekket av det som ligner et stort teppe eller sjal. Teppet dekker hele overkroppen og skjuler både skulpturens skuldre og ansikt.

– Skremmende

– Mange som har vært på introduksjonsdag på sykehuset reagerer på denne skulpturen, også andre som kommer utenfra, skriver Bjørg Røed i en e-post til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hun synes skulpturen virker uhyggelig, skremmende og lite optimistisk.

– Skal det være kunst der, bør det være noe som signaliserer optimisme og glede. Det er tross alt et sykehus og ikke en hvilken som helst kunstutstilling, påpeker hun videre.

Kunstnerens navn står heller ikke på skulpturen. Nina Kristiansen i Prosjekt nytt Østfoldsykehus forteller at det er Sarpsborg-kunstneren Fredrik Raddum som har laget den.

LES OGSÅ: Sjekk hvilket sykehus du skal til

LES OGSÅ: Dette må du vite om det nye sykehuset

Plasseringen viktig

– «Dame med draperi» er en skulptur i bronse som viser en kvinne som står med et klede eller draperi over hodet. Vi ser ikke ansiktet hennes som om hun vil skjule følelsene eller ikke ser hva hun har i vente, forklarer Kristiansen.

Ifølge henne er også plasseringen viktig for lesningen av skulpturen.

– Den symboliserer oss alle i møtet med sykehuset, vi projiserer våre egne opplevelser og tanker inn i kunsten. Livet fører oss gjennom ting vi ikke kan forutse: glede, sorg, usikkerhet og lykke. Skulpturen står barbeint, hun er sårbar når det utenkelige plutselig kommer en dag. Med knyttede never står hun klar for alt som måtte komme, beskriver Kristiansen.

Hun understreker at kunstneren har valgt å holde skulpturen i duse farger hvor kun selve draperiet er polert slik at det gir en god harmoni med selve sykehusbygget.

LES OGSÅ: Slik finner du fram på sykehuset

Kommentarer til denne saken