(Siste)

Hver dag havner ti nordmenn på legevakt eller sykehus etter en sykkelulykke. Likevel bruker under halvparten av syklistene sykkelhjelm hver gang de sykler.

Det viser en undersøkelse YouGov har utført for Tryg Forsikring og Trygg Trafikk.

– At kun fire av ti syklister bruker sykkelhjelm hver gang er skuffende. Som myke trafikanter er de ofte utsatt i trafikken, og sykkelhjelmen kan forhindre alvorlige hodeskader ved en ulykke. Voksne bør i tillegg være gode rollemodeller for barna og bruke sykkelhjelm selv.

Det sier Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk.

Over 1.000 nordmenn har deltatt i den landsomfattende spørreundersøkelsen om bruk av sykkelhjelm. 65 prosent av de spurte oppgir at de sykler, mens kun fem prosent sier at de sykler hver eneste dag.

Overraskende mange mener sykkelhjelmen ikke kler dem, at den enten ødelegger hårsveisen eller antrekket.

Ann-Kathrin Årøen, kommunikasjonssjef i Trygg Trafikk

 

Av de som sykler bruker 39 prosent alltid sykkelhjelm, mens 24 prosent svarer at de aldri bruker hjelm eller ikke har hjelm.

Årsaken til at folk velger å sykle uten hjelm varierer. 37 prosent ser ikke behovet, mens 22 prosent mener hjelm er upraktisk å bære med seg. 20 prosent mener de sykler så forsiktig at de ikke trenger hjelm, mens 10 prosent tror det ikke er farlig å sykle uten hjelm.

I undersøkelsen kommer det imidlertid fram at mange voksne sykler uten sykkelhjelm av ren forfengelighet. 7 prosent svarer at sykkelhjelmene er for stygge.

– Og så er det overraskende mange, nesten 30 prosent, som mener sykkelhjelmen ikke kler dem, at den enten ødelegger hårsveisen eller antrekket. Med tanke på den høye ulykkesfrekvensen for syklister er det å ta altfor lettvint på sikkerheten, uttaler Ann-Kathrin Årøen i Trygg Trafikk.

Å bruke hjelm er viktig. Men det holder ikke å bruke den samme år etter år, mener ekspertene.

– En sykkelhjelm skal ikke vare livet ut. Hvis du ikke husker hvor gammel den er, er det nok på tide å bytte. De mest aktive bytter hvert år, sier kommunikasjonssjef i Frende Forsikring, Heidi Tofterå Slettemoen. 

Distriktsleder i Trygg Trafikk i Østfold, Paal-Gunnar Mathisen, er enig. 

– Svette sammen med regn, sol og normal bruk vil gjøre at materialene i hjelmen påføres større slitasje hos en som sykler mye. Det kan være en god idé å bytte hjelmen hvert år for å være sikker på at den beskytter om uhellet skulle være ute, sier han.

Hvis du bruker hjelmen sjeldnere, oppbevarer den tørt og ikke i direkte sollys er tommelfingerregelen to-tre års levetid for en sykkelhjelm.

– Hver enkelt bør vurdere når den skal skiftes ut basert på bruk og slitasje. Er hjelmen din ti år gammel bør den imidlertid byttes umiddelbart, sier Paal-Gunnar Mathisen. 

– Husk at en sykkelhjelm er laget for én smell, ikke flere. Har du vært i en krasj, bytt med det samme, sier Heidi Tofterå Slettemoen. (ANB)