Symboler på den gamle Petersontomta – nå Verket

Av
DEL

Byutvikling Ganske nylig ble det avduket en stor flott skinnende elefant i rustfritt stål på den gamle Peterson- tomta, nå Elveplassen på Verket. Kristian Oppegaard overrakte denne storslåtte jubileumsgaven på vegne av Legatet til det beste for Moss By og derved tømte hele legatets konto. I samarbeid med og som en viktig bidragsgiver var Høegh Eiendom.

Oppegaard pekte på at elefanten har styrke, den er intelligent,og den er utholdende. Nå er den på plass igjen på «tomta»! Elefanten var som Oppegaard påpekte M.Peterson & Søns AS`s logo helt til den industrielle virksomheten ble lagt ned. Den prydet bedriftens produkter i Norge og resten av verden. Slik logoen var formet sto det MOSS. Her har det blitt gjort en stor jobb av alle involverte parter – ikke minst av kunstneren. Flott!

Elefanten som logo er av mye eldre dato enn Kokern`n som kom på plass i 1971. Under avdukningen av elefanten gledet det meg å treffe mange kjente Petersonere samlet rundt elefanten. Det var ansatte som hadde vært med under byggingen av koker`n, ansatte som hadde «kjørt» kokern`n, verkstedfolk, fra papirfabrikken, og tillitsvalgte. Mens vi sto der samlet tok jeg en rask liten enquete om kokern`s fremtid. Svaret var entydig og unisont fra oss alle, selv om vi mhadde følelser der og da for Kamyrkoker`n. Når den flotte nye bydelen en gang står ferdig vil den virke helt malplassert – og kostbar for kommunen. Forslaget fra Petersongjengen og meg var i stedet å få løftet den gamle logoen med Mosseelefanten som står der nede litt bortgjemt opp og frem i lyset. Det er et mye sterkere symbol for det som var!

Den samme kvelden som elefanten ble avduket ble Dammen og fossen lyssatt. Kjempeflott! Med Konventionsgården og Verksgaten blir dette også en «akse»som nevnes så ofte. Pass bare på at det ikke blir for tunge boligklosser tett inn på disse historiske profilene slik at de kveles.

Det ble en magisk sommerkveld med mange minner!

Fredag klokken 20.00 avdukes den nye skulpturen av elefanten på Elveplassen på Verket. I forbindelse med avdukingen blir det også musikk, taler og danseshow. Følg med her for å få med deg alt!


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken