– Dessverre synder altfor mange med å forebygge innbrudd. De siste årene har det vist seg at bruk av syntetisk DNA til merking av verdigjenstander er en effektiv metode som får tyvene til å tenke seg om to ganger. Det er en enkel og billig måte å sikre dyre verdigjenstander på, og det gir dessuten politiet muligheten til å finne eieren av tyvgods dersom dette blir funnet senere, sier Øyvind Setnes, forebyggelsesekspert i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

40 prosent nedgang i tyverier

Metoden går ut på å merke verdigjenstander med en usynlig væske med en unik koding. Dette gjøres med et stoff som kalles syntetisk DNA. Merkingen gjør det vanskeligere å omsette tyvgods, og lettere for politiet å finne eieren av tyvgodset.

- Vi har eksempler der metoden har vært tatt i bruk i boligområder i Norge som har vært plaget med en rekke innbrudd og tyverier. Oppslag med advarsler ble satt opp om at syntetisk DNA var tatt i bruk i området, og dette resulterte i en nedgang av antall tyverier i ferietiden på 40 prosent, sier han.

Sporer tyvgodset

Spesielt profesjonelle innbruddstyver vil unngå boliger med DNA-merket tyvgods da dette er langt vanskeligere å videreselge. Det anbefales derfor å merke inngangspartier med en advarsel om at verdigjenstander i huset er merket med synteisk DNA, for å gjøre dette klart for innbruddstyver.

- Med en Q-tip påfører man en usynlig væske med en unik koding på verdigjenstandene. Så registrerer man seg i en internasjonal database som knytter den unike koden til deg. Væsken blir synlig i UV-lys og politiet har utstyr til å lese av koden og tilgang til å slå opp i databasen slik at de kan spore gjenstanden tilbake til eieren, sier Setnes.

Støttes av politi i 50 land

DNA-merking kan brukes på alle typer gjenstander, innendørs og utendørs. Stoffet selges blant annet av Tryg som anbefaler å merke gjenstander som er utsatt for tyveri, som dyre sykler, smykker, klokker, mobiltelefoner, hageredskaper, sølvtøy eller påhengsmotorer.

DNA-merking støttes av politiet i nærmere 50 land. Ved funn av stjålne verdigjenstander i utlandet kan lokalt politi på tilsvarende måte som i Norge spore gjenstanden.

Skulle du ønske å selge verdigjenstander som er DNA-merket overdras enkelt eierskapet til den nye eieren i databasen. Hver bruker kan se egne registreringer i databasen og politiet kan gjøre oppslag på DNA-kodene i samme database.