Gå til sidens hovedinnhold

Ta et navn og la det vandre

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fort og raskt har det vokst fram et nytt borettslag i Carlbergveien, beliggende mellom Carlsmindeveien og Gubbeskogveien. Litt vel fort og raskt har også borettslaget fått et navn – ”Carlsminde borettslag”. La det være klinkende klart, grunnen angjeldende borettslag ligger på, har aldri hørt til gården Carlsminde. Så navnet på borettslaget er altså satt på feil premisser. Et konkret navn kunne være ”Gubbeskogen borettslag”, ”Carlbergskogen borettslag”, ”Carlbergveien borettslag” eller til nød ”Carlsmindeveien borettslag”, men altså ikke ”Carlsminde borettslag”! Om dette ikke er en tilsnikelse, så er det i hvert fall feil.

Moss og Omegn Tenkepark gikk i bresjen for at den tidligere Løkkeveien, veiforbindelsen mellom Carlbergveien og Midtveien, skulle fått sitt rettmessige navn, nemlig Carlsmindeveien. Det gikk heldigvis fellesnemnda for Moss og Rygge med på i 2019 og veiløpet fikk det korrekte navnet etter beliggenhet, vekk med det meningsløse Løkkeveien. Carlsmindeveien deler i hovedsak det tidligere bruket Carlsminde i to. La oss forresten få nevne at Carlsminde er første bruk fradelt Carlberg, så langt tilbake som i 1867. Gårdsnavnet henspeiler på både fradeling fra Carlberg og på gårdens første eier, feiermester Carl Jørgensen. Så slik er det med den saken.

Vi i Moss og Omegn Tenkepark har intet imot at navnet Carlsminde tas i bruk og minnes av flere enn oss. Men vi er som alltid, sterke tilhengere av historisk etterrettelighet og korrekte rammer. Vi har ingen tro på at ”Carlsminde borettslag” med dette endrer navn. Dertil har sikkert det fjonge skiltet med borettslagets navn kostet for meget. Men en kan jo alltids håpe at noen av andelseierne i borettslaget tar innover seg at de slettes ikke bor på Carlsminde og at de får lyst til å fordype seg litt i lokale stedsnavn. ”Carlsminde borettslag” er et godt eksempel på det vi lenge har hevdet – de sist ankomne synes alltid å vite best hva lokale stedsnavn angår. I så måte er det en rekke stygge eksempler i nær avstand fra Carlsminde, og det langt verre eksempler enn ”Carlsminde borettslag”!

For Moss og Omegn Tenkepark

Audun Johannessen

Arnulf Johannessen

(fjerde generasjons eier av Carlsminde)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.