De siste ukene har Moss Avis vært viktigere enn noen sinne for befolkningen i mosseregionen. Vi ser det svart på hvitt på trafikk-monitorene våre. Hver dag er det et flere tusen lesere mer enn normalt som klikker seg inn på moss-avis.no.

To tredjedeler av de som besøker nettavisen er betalende abonnenter. En tredjedel er det ikke. Nå som behovet for informasjon er størst, er det en del frustrasjon å spore blant de som ikke har tilgang til alt innhold.

Brutalt sagt krever de gratis tilgang til innhold som deres betalende medborgere har finansiert. Det er ukledelig i manges øyne. I kommentarfeltene, der slike krav gjerne blir framsatt, møtes det som regel med resolutt korreks fra betalende abonnenter. Slik sett har vi ikke noe behov for å gå i rette med noen, det tar våre betalende lesere seg av.

Men vi tilbyr gjerne en nærmere forklaring på hvorfor det er som det er. At alle artikler ikke er åpne for alle, heller ikke i krisetider:

Da lokalmediene ble digitalisert for alvor, skjedde det et skifte i inntekts-strømmen. Annonser på nett viste seg å være langt mindre innbringende enn annonser på papir. Og papiropplaget var fallende. Løsningen ble brukerbetaling på nett. En stor omveltning for leserne som var vant til at nyheter på nett var gratis. Og en stor omveltning for oss som jobber her.

Fra en tilværelse der journalistene kunne regne med at annonseavdelingen finansierte arbeidsplassene deres, er situasjonen nå at vi hver dag må bevise vår eksistensberettigelse gjennom å levere et redaksjonelt produkt som leserne er villige til å betale for. Vi må gjøre oss fortjent til brukerinntektene. Da er ikke å gi bort vårt mest verdifulle innhold et alternativ.

Men det er jo krise! Hva med samfunnsoppdraget?

Gratis innhold har aldri vært en forutsetning for samfunnsoppdraget. Lokalavisene har utført sitt samfunnsoppdrag siden lenge før internett så dagens lys. Den gang var det ingen som påsto at avisene sviktet sitt oppdrag fordi det kostet penger å abonnere. Og det har det jo alltid gjort.

Når det er sagt så har Moss Avis bestemt seg for at absolutt samfunnskritisk innhold skal formidles gratis. Derfor direktesender vi Moss kommunes daglige pressekonferanser åpent for alle. Artikler med annen kritisk informasjon ligger også åpent. Men ut over dette er altså produktet vårt forbeholdt de som faktisk er med og finansierer virksomheten vår, i respekt og erkjennelse av at uten disse ville det ikke vært noen virksomhet eller innhold.

Så jeg avslutter der jeg begynte: Takk til deg som abonnerer.