Tanker om Moss inn i en ny verden

Etter pandemien: Moss og mossesamfunnet har mye å by på. Det må vi ta med oss videre.

Etter pandemien: Moss og mossesamfunnet har mye å by på. Det må vi ta med oss videre. Foto:

Av
DEL

Debatt Mange snakker om tiden etter at vi er «gjennom dette». Som om Covid 19 er en slags RV19-tunell. Men kanskje ikke Covid 19 er en tunell. Kanskje verden ikke ser lik ut «etter dette». Når marken er pløyd, og nye vekster skal spire, vil det kanskje være andre vekster enn i fjor. Ekspertene spår nå hvordan pandemien vil prege Norge, hvordan vil Moss se ut i en slik ny verden?

Reiselivet endres, utenlandsreisene blir færre. Det forventes lave norske renter som følge av internasjonale forhold. Økonomisk vil trolig Norge komme bedre ut en mange andre. Kanskje vi også kommer bedre ut sosialt og kulturelt? Hjemmekontor blir vanligere. Behovet for kultur- og naturopplevelser i eget lokalsamfunn vil øke.

Verdien av åpne landskap og nære rekreasjonsområder vil øke. Kombinasjonen av nærhet til mange mennesker og god plass, kan bli sporen til gull.

Kulturminister Abid Raja skriver i VG 28. mars at det er typisk norsk å være god mot sin neste. Kanskje vi som bor i Moss kommune er gode eksempler på dette. Vi har stått i noen kriser før. Vi har mistet noen hjørnestensbedrifter. Vi har ofte blitt nedprioritert av nasjonale myndigheter. Likevel har kulturen blomstret. Våre innbyggere er vant til å reise ut på landet for å oppleve kultur, natur og velvære. Jada, vi har mange sinte innbyggere. Med rette. Men vi står sammen. Vi lytter til hverandre. Nye bydeler vokser frem og flere vil bo i Moss.

Forrige uke fikk vi beskjeden om at Follo-tunellen nok en gang blir forsinket. Men samtidig vet vi at den kommer. Reisetiden til Oslo blir kun 29 minutter. Vi vet at nye Moss stasjon åpner. Alt tyder også på fergetrafikken en dag blir ledet under bakken.

Ting tar tid. Den tiden er verdifull. Den bør brukes til å skape et bedre lokalsamfunn for oss som bor her.

Vi bør utnytte våre unike verdier enda bedre. Tre av landets desidert fineste hoteller ligger i vår kommune. Vi har kanskje flest soltimer i landet. Vi har kulturinstitusjoner andre drømmer om. Mye av dette har tidligere vært avhengig av mange tilreisende. Slik vil det fortsatt være. Men det blir kanskje enda viktigere enn før at vi som bor her støtter opp om alle de unike tilbud som finnes. Kanskje kan vi lære av applausen fra italienske balkonger. Kanskje vi bør bruke hverandre til å løfte et nytt felleskap. Et felleskap som utløser alles iboende skaperkraft.

Vi vet at mange sliter. Vi vet at det er mange hjem som kunne fungert bedre. Vi vet at noen er helt hjemløse. Snart skal ikke lenger rusavhengige jages av politiet. De skal heller hjelpes. Mange av hjelperne vil bli lønnet av kommunen. Men det trenges flere hjelpere enn de lønnede. Alle trengs. Alle kan hjelpe alle.

Vi kan lage et felleskap tuftet på våre fortrinn. Vårt unike landskap. Vår tilgang på ferkvann og saltvann. Vår tilgang til hverandre. Det blir de nye vekstene etter denne våronna.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken