Det blir stadig lysere og lysere på morgenkvisten og nå tiden kommer også sommertiden.

Klokka på smarttelefonen stiller seg automatisk, men om du for eksempel har har en analog klokke stående på nattbordet, klokken i bilen eller på komfyren på kjøkkenet, må du natt til søndag 26. mars mellom klokken 02.00 til 03.00 huske å stille klokken én time frem.

Eller så kan du vente med å stille klokken til søndag morgen, med mindre du ikke skal rekke noe da.

– Våren er rett rundt hjørnet

Som ansvarlig for Justervesenet er det næringsministeren som bestemmer hva som er riktig tid her i landet.

– Skiftarbeidere, småbarnsfamilier og bønder er kanskje blant de som opplever klokkestillingen som mest utfordrende. Det positive er heldigvis at dette betyr lysere ettermiddager og at våren er rett rundt hjørnet, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) i en pressemelding torsdag.

Klokken stilles mellom klokka 2 og klokka 3 natt til søndag, dermed «mister» vi en time. Den får vi tilbake når klokka stilles tilbake til normaltid, eller vinterstid, 29. oktober.

Skal vi slutte å stille klokka?

Norge hadde sommertid første gang i 1916, deretter i 1940-1945, 1959–1965 og så hvert år siden 1980.

I 2018 foreslo Europakommisjonen å avskaffe ordningen med sommertid. Imidlertid har EU ennå ikke konkludert i saken, og det er uklart når det vil skje. Euopaparlamentet ba i 2021 Rådet for den Europeiske Union, som består av EUs medlemsland, om å få fortgang i arbeidet.

– Rådet har hatt tunge saker på sitt bord i flere år nå. Først måtte EU håndtere Brexit. Så kom det en global pandemi, og nå fører Russland en brutal angrepskrig på EUs nærmeste nabo Ukraina. Det er nok gode grunner til å ikke prioritere spørsmålet om sommertid nå, sier Vestre.

Tidligere har næringsministeren vært klar på at Norge vil se hva EU bestemmer seg for, før vi tar stilling til om også vi skal slutte å stille klokka..