Vinterferien står for tur, og det betyr høysesong for bruk av takbokser. To ting er viktig for å kjøre trygt med takboks; riktig pakking og en robust takboks.

En kollisjonstest av takbokser NAF gjorde sammen med Testfakta i fjor, viser at flere takbokser rett og slett er trafikkfarlige. Ni bokser ble testet, og hele fire av dem fikk stryk i kollisjonstesten.

– Testen viste alvorlige feil, ski som kommer ut som prosjektiler av takboksene og bokser som flyr av taket ved en kollisjon i lav hastighet, sier Sødal i en pressemelding.

– Så er du på jakt etter en ny boks, sjekk denne og andre tester før du slår til, fortsetter han.

Husk på vektbegrensingene

Selv om du har en takboks som tåler en bråstopp eller kollisjon, så er det viktig å pakke riktig i den. Det er ikke slik at du kan dytte ubegrenset med bagasje i takboksen. Det er tre ting du må huske på for å vite hvor mye du kan pakke oppe på taket av bilen:

  • Hvor mange kilo tåler selve biltaket?
  • Hvor mange kilo tåler takboksen?
  • Hvor mange kilo tåler takstativet boksen festes til?

– Det er den laveste av disse vektgrensene du må gå etter. Tåler takstativet bare 50 kilo, hjelper det ikke at takboksen tåler 75 kilo. Da må du holde deg innenfor 50 kilo, og det inkluderer vekten på selve takboksen også, sier NAF-rådgiveren.

Har du klart for deg hvor mye last du kan ha i takboksen er det lurt å legge ski og annen bagasje slik at det ligger stabilt i boksen. Og husk å bruke stroppene i boksen for å stroppe alt fast.

– Med en god takboks og riktig pakking er du klar for en fin og trygg tur på skiferie, avslutter Nils Sødal.