– Søsteren og faren min startet med kajakk. Så begynte jeg å henge meg på turer og treninger. Etter hvert ble det min hobby også, forteller Adam Kristiansen (18) fra Våler.

Adam har tidligere vært med på Vansjø rundt, men dette er første gangen han er med på den lange runden. Han forteller videre hva han liker så godt med kajakk.

– Jeg liker at det er vanskelig. Det er spennende å prøve på noe nytt samtidig som du prøver å ikke ramle i vannet; En trygg risikosport, ler Adam.


– Hekta

En annen fra Moss Kajakklubb som skal være med på Vansjø rundt, er Lars Holberg (21). Gutten fra Bredsand har padlet i elleve år. Han skal padle den lengste runden sammen med lederen for Moss Kajakklubb, Henrik Norum-Johansen.

– Kajakkinteressen startet da jeg ble med på kurs i klubben. Etter det var jeg hekta.

Lars har en stor interesse for idrett og studerer bachelor i idrett, ernæring og helse i Horten.

– Andre store idretter, som fotball, har aldri vært min greie. Jeg liker at kajakkpadling er en liten idrett med et nært miljø, påpeker Lars.

På grunn av korona har ikke kajakklubben hatt mulighet til å arrangere så mange konkurranser som de pleier. Lars uttrykker sine forventninger for lørdagen.

– Jeg håper på å gjøre det bra selv, og at noen fra Moss kommer på pallen.

Konkurransen er tilbake

Vansjø rundt er et uhøytidelig turløp for barn, unge og eldre. Det er to distanser deltakerne kan velge mellom, forteller nestleder i Moss kajakklubb, Lisa Maria Johansen.

– Konkurransen har to ulike runder. En kort runde som starter i Nesparken, så til Elverøy og tilbake. Den runden er på ti kilometer. Den lengre runden er på 22 kilometer. Da skal man padle fra Nesparken, til Dillingøya og tilbake.

Arrangementet har vært av og på siden starten på 70-tallet, men før korona hadde løpet blitt arrangert 15 år på rad. Som mange andre idrettsklubber har Moss Kajakklubb måtte finne på alternative løsninger for å gjennomføre trening.

– Vi har måtte stenge klubben, men våre medlemmer har hatt mulighet til å låne båter og trene individuelt. Medlemmene har trent i par, men det er ikke vanskelig å holde avstand på vannet. Vi har også hatt alternativ trening med bakkeløp og aking med båter i Nesparken. Det syns barna var morsomt, sier Johansen.


Moss Kajakklubb har rundt 130 medlemmer. Mellom ti til 15 av medlemmene skal delta på arrangementet. Mange av de andre i klubben skal hjelpe til med løpet og sikkerheten.

Før har vi hatt mellom 40 og 50 deltakere i alle aldre. Det har kommet mennesker fra Oslo, Vestfold og Østfold. Alle starter klokken 10.00 på lørdag, forteller Johansen.