- Du har riktig utstyr; gode sko og du smiler. Da er du en tjukkas, sa Tjukkas-general Jan Ellefsen til helseministeren, som selv hadde bedt om å få bli med Tjukkasgjengen på tur.

Trives

- Hvordan trives du som tjukkas?

- Jeg trives veldig godt. Det er en ære å få gå med denne vesten. Tjukkasgjengen representerer akkurat det man har bruk for når det  gjelder folkehelse. Kunsten å gå og ha det kjekt og sosialt sammen. Man må passe på at man ikke legger lista så høyt at det skremmer folk vekk. Jeg heier på alle som er aktive, uansett om de går med startnummer eller ikke, sier Høie, som i følge VG advarer mot at når folk som Ap-leder Jonas Gahr Støre lørdag går Birkebeinerrennet, kan han bidra til å gjøre det vanskeligere å få folk flest opp fra sofaen.

- Passer Tjukkasgjengen bedre for deg enn Birken?

- Jeg har ingen ting imot Birken, og jeg elsker å gå på ski. Budskapet er at det er hverdagstrimmen som er viktig, sa Høie, som gledet seg over naturen på Alby.

- Det er nydelig natur her. Jeg har gått tur her før. Dette er et fantastisk sted. Det å kunne gå tur i sitt nærmiljø er av stor betydning. Og så var vi heldige med været, sa han.

- Sola skinner alltid på en tjukkas, smilte Jan Ellefsen.

Et sekstitalls medlemmer av Tjukkasgjengen tok med seg ministeren, ordføreren og varaordføreren på en runde rundt Alby.

Typisk tjukkastur

- Vi går en typisk tjukkastur rundt Oslofjordens perle, og viser fram de beste vi har, sa Ellefsen.

- Hva syns du om utspillet om å sette Tjukkasgjengen opp mot Birken?

- Vi driver ikke med politikk, vi driver med lavterskeltrening. Vi får drive på med vårt, så får de som går Birken drive med sitt. Birken er ikke for alle, men Tjukkasgjengen har rekruttert folk dit, sier Ellefsen, som er opphavsmannen bak Tjukkasgjengen.

- Stort

Tjukkasgjengen holder det gående på fjerde året med 354 avdelinger over hele landet. Og det er ikke første gang de har med et statsråd på tur: Støre selv har også vært med da han var helseminister.

- Tjukkasgjengen er for alle, også for ministre, sa Jan Ellefsen.

Han hadde aldri drømt om at det hele skulle vokse seg så stort:

- Da tror jeg at jeg hadde kalt det noe annet enn Tjukkasgjengen. Samtidig tror jeg navnet er noe av suksessen. Det er en ufarliggjøring, litt humor og noe sosialt. Alt man trenger er gode sko, smiler Jan Ellefsen.