Gå til sidens hovedinnhold

Stolte vinnere av fjorårets Tjukkaspris

Artikkelen er over 4 år gammel

Chapter Bajazzo i Tjukkasgjengen har gått tur hver torsdag i fire år, nå har de blitt kåret til årets lag 2016 med 359 konkurrenter.

– Vi er veldig stolte av å bli kåret til fjorårets lag. Prisen gir noe tilbake for alle dagene vi har gått på tur, sier Anne Margret Thommessen, hun jobber som vernepleier i Bredsandkroken bofellesskap i Rygge.

Forrige torsdag ble Chapter Bajazzo kåret av Tjukkasgjengen til årets lag i 2016. Tjukkasgjengen er en fem år gammel organisasjon som oppsto i Moss med 360 lag over hele verden, eller såkalte chaptere.

Chapter Bajazzo er det eneste laget i Tjukkasgjengen der alle deltakerne har en psykisk utviklingshemning og turene blir ledsaget og arrangert av pleiere ved bofellesskap i Rygge og Moss.

– Beboerne synes det er veldig stas å være med i noe så stort som Tjukkasgjengen. Det er alltid mange som hilser og tuter på oss, så det føles litt som å gå i et lite 17.mai-tog, sier Thommessen.

Målet til organisasjonen er å få folk i form ved å arrangere turer der alle er velkomne, og i 2016 vant de den gjeve Karl Evangs Pris for å bedre folkehelsen i landet.

– Tjukkasgjengen har vært en altoppslukende aktivitet, jeg tror ikke vi i Bredsandkroken har mistet en eneste torsdag de fire siste åreme, forteller Thommessen, som er en av pleierne som ofte er med på turer.  

30.000 medlemmer

– Hipp, hipp hurra for Rygge kommune som får denne fantastiske gjengen ut på tur hver uke, sier Erik Olsen, daglig leder av Tjukkasgjengen.

Chapter Bajazzo som har deltakere fra bofellesskap i Rygge, og nå også i Moss, er det eneste laget i Tjukkasgjengen som er organisert av en kommune for å få mennesker med psykisk utviklingshemning ut på tur.

– Vi er avhengige av ildsjeler for å holde Tjukkasgjengen i gang, og det er mange lag som arrangerer turer hver dag. Vi vurderte at Chapter Bajazzo som har vært med i fire år fortjente kåringen, sier Erik Olsen, leder av Tjukkasgjengen.

Han forteller at lagene må bevise at de har mange turgåere som går sammen minst en gang i uka for å bli nominert. Til sammen har Tjukkasgjengens Facebook-grupper 30.000 medlemmer. I tillegg til Chapter Bajazzo er det flere andre chaptere i mosseregionen.

Positive helseeffekter

– Jeg er helt sikker på at disse turene har hatt en positiv helseeffekt bor beboerne. Ikke alle kan trene organisert på et treningssenter, men alle kan være med på tur i Tjukkasgjengen. Vi har beboere som sitter i rullestol og som likevel får mye ut av å komme seg ut med gjengen hver torsdag, sier Thommessen.

Vernepleieren forteller at før Bredsandkroken ble med i Tjukkasgjengen hadde hun lest mye positivt om organisasjonen, og om helseeffektene ved å gå tur sammen med andre mennesker. De ansatte ved bofellesskapene vurderte at dette ville være bra for beboerne, og at mosjonen var på et nivå som passet beboerne.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.