Stolte vinnere av fjorårets Tjukkaspris

MOTIVERENDE: Medlemmene av Chapter Bajazzo bruker torsdagene til å komme i form med Tjukkasgjengen.

MOTIVERENDE: Medlemmene av Chapter Bajazzo bruker torsdagene til å komme i form med Tjukkasgjengen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Chapter Bajazzo i Tjukkasgjengen har gått tur hver torsdag i fire år, nå har de blitt kåret til årets lag 2016 med 359 konkurrenter.

DEL

– Vi er veldig stolte av å bli kåret til fjorårets lag. Prisen gir noe tilbake for alle dagene vi har gått på tur, sier Anne Margret Thommessen, hun jobber som vernepleier i Bredsandkroken bofellesskap i Rygge.

Forrige torsdag ble Chapter Bajazzo kåret av Tjukkasgjengen til årets lag i 2016. Tjukkasgjengen er en fem år gammel organisasjon som oppsto i Moss med 360 lag over hele verden, eller såkalte chaptere.

Chapter Bajazzo er det eneste laget i Tjukkasgjengen der alle deltakerne har en psykisk utviklingshemning og turene blir ledsaget og arrangert av pleiere ved bofellesskap i Rygge og Moss.

– Beboerne synes det er veldig stas å være med i noe så stort som Tjukkasgjengen. Det er alltid mange som hilser og tuter på oss, så det føles litt som å gå i et lite 17.mai-tog, sier Thommessen.

Målet til organisasjonen er å få folk i form ved å arrangere turer der alle er velkomne, og i 2016 vant de den gjeve Karl Evangs Pris for å bedre folkehelsen i landet.

– Tjukkasgjengen har vært en altoppslukende aktivitet, jeg tror ikke vi i Bredsandkroken har mistet en eneste torsdag de fire siste åreme, forteller Thommessen, som er en av pleierne som ofte er med på turer.  

30.000 medlemmer

– Hipp, hipp hurra for Rygge kommune som får denne fantastiske gjengen ut på tur hver uke, sier Erik Olsen, daglig leder av Tjukkasgjengen.

Chapter Bajazzo som har deltakere fra bofellesskap i Rygge, og nå også i Moss, er det eneste laget i Tjukkasgjengen som er organisert av en kommune for å få mennesker med psykisk utviklingshemning ut på tur.

– Vi er avhengige av ildsjeler for å holde Tjukkasgjengen i gang, og det er mange lag som arrangerer turer hver dag. Vi vurderte at Chapter Bajazzo som har vært med i fire år fortjente kåringen, sier Erik Olsen, leder av Tjukkasgjengen.

Han forteller at lagene må bevise at de har mange turgåere som går sammen minst en gang i uka for å bli nominert. Til sammen har Tjukkasgjengens Facebook-grupper 30.000 medlemmer. I tillegg til Chapter Bajazzo er det flere andre chaptere i mosseregionen.

Positive helseeffekter

– Jeg er helt sikker på at disse turene har hatt en positiv helseeffekt bor beboerne. Ikke alle kan trene organisert på et treningssenter, men alle kan være med på tur i Tjukkasgjengen. Vi har beboere som sitter i rullestol og som likevel får mye ut av å komme seg ut med gjengen hver torsdag, sier Thommessen.

Vernepleieren forteller at før Bredsandkroken ble med i Tjukkasgjengen hadde hun lest mye positivt om organisasjonen, og om helseeffektene ved å gå tur sammen med andre mennesker. De ansatte ved bofellesskapene vurderte at dette ville være bra for beboerne, og at mosjonen var på et nivå som passet beboerne.

Artikkeltags