Tomb kirke feirer sine 150 år med jubileumsfest

JUBILEUM: Tomb kirke

JUBILEUM: Tomb kirke Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Tomb kirke har bursdag og biskop Atle Sommerfeldt kommer til jubileumsgudstjenesten søndag 23. juni.

DEL

Da blir det feiring med trekkspill og leikarring. Etterpå er alle velkommen til jubileumsfest med gratis rømmegrøt og spekemat i aulaen på Tomb videregående skole. De musikalske innslagene der er det Helene Haarr og Halvor Kjerkreit som står for.

Kirken ble innviet 2. juli 1869.
SE FAKTABOKS NEDERST I SAKEN.

– Vi samarbeider med flere og ønsker å lage et kirkejubileum som inkluderer alle, ikke bare de som «alltid» er i kirken. Så for å kunne inkludere flest mulig er alle arrangementene gratis, også konserter og matservering på festene, skriver Erling Mossik i en melding.

Norges største ikonutstilling er for tiden plassert ut i kirkerommet – 37 ikoner av Danilo D. Ivanovic.

Som en del av jubileumsfesten vil også en utstilling om kirken presenteres. Det er en bannerutstilling, som er laget i samarbeid med Råde Historielag, og som senere vil bli brukt på skolene til høsten.

Til jubileet er det laget et omfattende program:

 • 25. mai–28. juli
  Ikonutstilling i samarbeid med Råde Kunstforening. Åpent lørdager og søndager.
 • 23. juni
  Jubileumsgudstjeneste og jubileumsfest.
 • 2. juli

  På denne dagen for 150 år siden ble kirken innviet. Det markeres med en sommerandakt.
 • 7. august
  I samarbeid med Rådans-festivalen arrangeres det en danseforestilling i kirken.
 • 25. august
  Historisk gudstjeneste slik det kunne være for 150 år siden. Piknik i parken etterpå.
 • 20. oktober

  Alle barn og voksne inviteres til stort bursdagsselskap i kirken. Utdeling av 4-års bok og innvielse av barnas alter.
 • 26. oktober
  Renate og Morten Gjerløv Larsen m/ band inviterer til ønskekonsert hvor publikum kan være med og bestemme innholdet.

(Faktaboks under bildet.)

IKONUTSTILLING: Danilo D. Ivanovic.

IKONUTSTILLING: Danilo D. Ivanovic.

Tomb kirke

 • Tomb kirke er en langkirke fra 1869. Byggverket er i tømmer og har 275 plasser. Det er ikke kjent hvem som var arkitekt for kirken som ble reist på dugnad med tømmer fra bøndene i området.
 • På stedet dagens kirke står har det tidligere stått en middelalderkirke, deretter en kirke i tømmer. Denne tømmerkirken ble reist etter initiativ av Hans Ernst von Tritzschler rundt 1682 etter at han gjennom giftermål med Margrethe Huitfeldt ble eier av Tomb hovedgård.
 • Kirken var utsatt for en brann da lynet slo ned i den i 1768. Restene etter denne kirken ble revet da man førte opp dagens byggverk.
 • Dagens kirke har bevart en del av inventaret fra de eldre kirkene. Den gamle altertavlen er fra 1638 og er antakelig utført av Knud Billedsnider. Alterbildet viser innstiftelsen av nattverden. Døpefonten er en eikestamme og har en innskrift øverst: «Hans Ernst Tritzschler: Margrete Hitfelt (Huitfeldt) Anno 1682»
 • Av annet eldre inventar er en stoldør med malt innskrift: «Dinnis Mouritzer Rosenber Stolsted. 1684», et barokkrusifiks og to fragmenter av epitafium fra 1600-tallet.
 • Alterkalken er også av det eldre inventaret, den har dobbeltvåpen med monogram som viser H.E.T. for Hans Ernst von Tritzschler og A.C.T. for Anne Catrine Toller, Tritzschlers andre ektefelle.
 • Gravkammeret som ligger i tilknytning til kirken ble reist i 1984. Tritzschlers svigersønn Barthold Heinrich von Lützow hadde kjøpt Råde kirke i 1723 og fikk reist et eget gravkammer i tilknytning til kirken. Han ble gravlagt her etter sin død i 1729. Råde kirke ble bygget om i 1960 og gravkammeret ble tatt i bruk som sakristi. Man fikk derfor reist et nytt gravkammer ved Tomb kirke i stedet og overført sarkofagen dit.

Kilde: Wikipedia

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:30.