Stadig færre dør i trafikken - 2017 kan bli et rekordår

Artikkelen er over 2 år gammel

Så langt i år har 78 personer omkommet på norske veier.

DEL

I fjor døde 111 personer på norske veier i årets første ni måneder, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding søndag.

På samme tidspunkt var tallene 87 i 2015, 126 i 2014 og 134 i 2013.

– Vi er på vei mot et rekordlavt antall drepte i trafikken. Alt tyder på at vi kommer rundt 100 drepte. De siste 12 månedene - fra oktober 2016 til september 2017 - er det omkommet 102 mennesker i vegtrafikken. 2017 kommer til å bli det året med det laveste antall drepte i trafikken på over 70 år, sier Guro Ranes i Statens vegvesen i pressemeldingen.

I moderne tid går det altså mot rekord. Søndag er det nøyaktig 67 år siden bilrasjoneringen ble opphevet i Norge, slik at alle som hadde råd kunne kjøpe bil.

Mange dør i Akershus

Så langt i år har flest mistet livet i hordalandstrafikken. Åtte personer har omkommet på veiene i Vestlandets største fylke. I Akershus, Rogaland og Troms har syv personer mistet livet.

Aust-Agder og Finnmark kan vise til positiv statistikk: Ingen har så langt blitt drept i trafikken i år.

– Vi har en svært positiv utvikling i antall drepte unge trafikanter under 26 år sammenlignet med tidligere år. Så langt har kun sju unge mistet livet i en trafikkulykke. Dette er historisk lavt for en tradisjonelt svært risikoutsatt aldersgruppe, sier Ranes.

Veivesenet skriver at de er spente foran høsten, hvor dagene blir mørkere og føret dårligere enn på våren og sommeren.

«Vi går inn i en krevende tid med mørke, glatte veibaner, mye regn og etter hvert også frost og snø. Dette må trafikantene ta hensyn til. Sikkerhetsmarginene er mindre enn ellers», skriver de.

I Oslo og Østfold har henholdsvis to og fem personer mistet livet på veiene så langt i år.

Artikkeltags