Gå til sidens hovedinnhold

– Trafikken må ledes milevidt utenfor kulturlandskapet i Rygge

Artikkelen er over 1 år gammel

KRONIKK Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Moss og Omegn Tenkepark har tidligere rost Finn Erik Blakstad, og kommunestyret i Rygge for et blankt og enstemmig nei til vanvittige planer om motorvei gjennom landskapsvern og jordbruk i Rygge. Fra og med 12.12. dette år er det avgjort grunn til å rose enda flere politikere, denne gang et enstemmig Moss kommunestyre!

Nei, nei, nei

Som en herværende lokalavis sier det: «Sa et rungende nei til riksvei 19.» De som sa nei, var altså et enstemmig Moss kommunestyre.

På tide å gi et tydelig signal!

Imidlertid så merker vi oss at saken om riksvei 19 gjennom Rygge i utgangspunktet kun var ment som en orienteringssak. Men blant annet takket være Anette Raakil (Sp), Finn Erik Blakstad (V), Harald Fløgstad (H) og Sissel Rundblad (H), så ble saken en vedtakssak. Og vedtaket ble altså et rungende nei til vettløs rasering av et landskapsvernområde. Som Michael Torp (FrP), sier det: «Alternativ 1 (rasering av Rygge – vår anmerkning!) er et alternativ vi ikke kan støtte under noen omstendighet.» Meget vel talt av Torp!

Veien videre?

Gruppemøte

Moss og Omegn Tenkepark merker seg en ting til, nemlig at posisjonen i kommunestyret trengte gruppemøter for å endre saken til en vedtakssak. Dem om det, men skitt la gå når utfallet ble som det ble! En tør vel i denne sammenheng formode at det blant annet i Arbeiderpartiets gruppe har blitt gitt klar beskjed i saken fra politikere med bakgrunn fra Rygge. Vi koster i den anledning på oss et knallbra sitat fra Tomas Colin Archer (Ap): «Vi vil ikke ha den fordømrade veien gjennom landskapsvernet i Rygge!» Særdeles vel talt av Archer! Og så synes det nå som om flere mossepolitikere har tatt seg en tur til Rygge og skjønt hva saken vitterlig handler om, nemlig forvaltningen av en nasjonal arv. Vår fulle ros til dere alle sammen.

Om kommunestyrets NEI er en klar nok og begripelig nok beskjed til Statens vegvesen med flere, gjenstår å se. En som ikke, etter vårt syn, har framstått som klar nok er ordfører Hanne Tollerud (Ap). Men for all del, både vedtaket og Tolleruds uttalelse: «Vi er helt enige, likevel fortsetter vi å debattere,» veier godt opp for dette. Vi for vår del vil få oppfordre mossepolitikerne og alle som forstår hva som står på spill i Rygge, om å stå på helt fram til den dagen trafikken til og fra ferjene er ledet milevidt utenfor kulturlandskapet i Rygge.

Nei til Rv19 i landskapsvernområdet

Siden vi nå først har ordet – det er flere enn Statens vegvesen som har fått seg en på snuten siste uke.

Toget

Et annet uvesen, Bane NOR, har også fått seg en! Som en vil huske, så har dette vesen gjort hva det kan for å få lov til å ødelegge Gunnersbybekken (Årefjordbekken). Nå har Miljødirektoratet satt en endelig stopper for den galskapen, sikkert til stor overraskelse for Bane NOR, men ikke for alle oss andre. Som skrevet står: «Direktoratets vedtak er endelig og kan ikke påklages.» Åtte relativt enkle ord med en relativt grei betydning der, altså! Formodentlig så greit og enkelt at dette vil bli forstått selv av Bane NOR. Vår uforbeholdne takk går til alle som har stått på i kampen for Gunnersbybekken.

Kommentarer til denne saken