– Vi får mye mindre for kronene våre, og den lave kursen kommer på toppen av at Europa også har hatt kraftig kostnadsvekst siden i fjor, akkurat slik vi har opplevd her hjemme, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen i en pressemelding.

– Hele 56 prosent sier i undersøkelsen vår at de endrer reiseplanene på grunn av dette. Noen dropper sommerferien helt, sier Lassen.

En euro koster mandag 11,78 kroner. Går vi ett år tilbake i tid, lå kronekursen på 10,25 kroner.

Norstat har spurt 1000 nordmenn om reiseplanene inn mot sommeren. Undersøkelsen er gjort for Frende og viser at:

 • 1 av 3 reiser mindre på grunn av prisøkningene
 • 11 prosent blir hjemme og dropper å reise bort i det hele tatt
 • Ni prosent dropper utenlandsferien de hadde tenkt

(Kilde: Frendeundersøkelsen)

Dyrere fly og hoteller

Mange har oppdaget at prisene på flyreiser og hoteller ikke er som i fjor eller for få år siden.

– Hvis du skal ut i sommer og ikke har bestilt enda ville jeg kanskje blitt hjemme. Tenk i hvert fall over om du har budsjett til å leve på ferien. Mat og aktiviteter har økt betydelig i pris siden i fjor, sier Lassen.

Han råder de som kan om å reise utenfor fellesferien.

Kan være penger å spare

Det er fortsatt mulig å reise til utlandet i ferien, uten at det nødvendigvis koster like mye som på de mest populære destinasjonene.

Det er mange steder som er billige å besøke og som har en utrolig variasjon i hva de har å tilby, mener Ellen Wolff Andresen, markeds- og administrasjonssjef i Ticket.

De høye drivstoffprisene har gjort flyreisene dyrere, og den svake kronen gjør at utgiftene på reisemålet også blir høyere. Men korte flyreiser innen Europa har ikke økt like mye i pris som lange flyreiser, og velger du å reise til et land som ikke bruker euro eller dollar som valuta, er ofte også hotell, mat og transport på reisemålet betydelig billigere for nordmenn enn i mange andre land.

Reisebyrået har laget en liten oversikt over de ti billigste landene å besøke i Europa i sommer. Velger man en reise til et land litt utenfor de vanligst feriemålene kan det være penger å spare. Her er noen tips:

 • Polen har vakre strender og rimelige spa-opplevelser i Sopot. Landet har også en rik historie og kultur, fantastisk mat og drikke, samt mange vakre byer og landskap som gjør det til et perfekt reisemål for alle som ønsker å utforske og oppleve Europas mangfold.
 • Bulgaria frister seg med populære sandstrender i Burgas og Varna, og er lett tilgjengelig med direkte charterfly – landet tilbyr også naturopplevelser, rik kultur og tradisjonell mat
 • Montenegro er Kroatias nabo og byr på de samme vakre strendene og turkisblått hav, samt fantastisk natur med dramatiske fjellandskap, en rik kultur og spennende historie.
 • Mellom Montenegro og Hellas finner du Albania som har en uutforsket skjønnhet med uberørte strender, vakre fjell og en fascinerende historie som strekker seg over flere århundrer.
 • Besøk Nord-Makedonia for å oppleve en rik kultur og historie, fantastisk mat og vakker natur, inkludert Ohridsjøen som står på UNESCOs verdensarvliste.
 • Serbia er et ideelt reisemål for de som ønsker å oppleve en blanding av tradisjon og modernitet, med spennende natteliv, godt bevart historie og gjestfrihet som er vanskelig å slå.
 • Besøk Romania for å utforske fjellkjeden Karpatene, Transylvania med sine vampyrslott, det legendariske Donaudeltaet og mye mer.
 • Antalyakysten i Tyrkia er et populært chartermål med sine endeløse sandstrender og krystallklart vann. Men det er mer å oppdage enn bare de vakre strendene – besøk vakre fossefall, utforsk gamle ruiner og bad i Pamukkales varme kilder.
 • Tsjekkia er kjent for sin vakre arkitektur, rike kultur og gode øl. Landet har også mange historiske steder og museer som gir besøkende et innblikk i landets rike historie og kultur