Tidligere i juli skrev NRK en sak om at unge ikke har den samme dugnadsånden som foreldregenerasjonen. Før i tiden var det en selvfølge, skriver nettsiden.

I Moss er det flere organisasjoner som sliter med rekrutteringen av frivillige.

Savner de unge lederne

For daglig leder i DNT Vansjø, Evy Eliassen, er det særlig én gruppe de gjerne skulle ha satt klørne i.

Av den frivillige massen til lokalavdelingen har de en fast gruppe med aktive medlemmer. Disse har gjerne vært med en stund og begynner å bli voksne. Der det skorter er derimot blant de unge, mener Eliassen.

For selv om disse trofaste ildsjelene er selve limet i organisasjon, trenger de nytt, friskt blod for å holde aktiviteten oppe i de yngre gruppene.

– Ildsjelene våre hadde vi aldri klart oss uten, men det er klart at de begynner jo også å bli eldre, forteller Eliassen.

(Saken fortsetter under bildet)


Dette innebærer blant annet at de nå ønsker seg flere frivillige til å lede gruppene til DNT-ung. Her er det ungdom i aldersspennet fra 13–26 år som trenger å komme seg ut på tur.

Det samme gjelder turledere for barnefamilier. Eliassen forteller at det enkle er ofte det beste: Å være ute et par timer i løpet av en hektisk hverdag, er godt for sjelen, ifølge friluftsentusiasten.

– Å kunne gi unge et lavterskeltilbud i ukedager mellom kjas og mas, er det vi ønsker, sier Eliassen, som vil kunne styrke dette tilbudet om de får inn flere frivillige.

Må tenke utenfor boksen

Å fange de unge er ingen lett oppgave. Derfor forsøker Eliassen og alle de 100 frivillige å fengsle barn og unge med nye aktiviteter.

– Vi driver med alt fra klatring og vannsport, til overnatting i hengekøye. Det er viktig å formidle at det å ferdes i naturen ikke bare er å traske kilometer etter kilometer, forteller hun.

For hennes del er det viktig at de unge opplever å bli sett og å føle seg verdsatt. Derfor jobber de med å respektere ønsker til aktiviteter fra de unge.

– Da kan vi vekke engasjementet, mener hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Nedgang i bruk av turisthyttene

Noe DNT Vansjø har lagt særlig merke til, er den uventede nedgangen i bruk av turisthyttene i sommer. Før sommeren var det forventet et rekordår på hyttene.

– Under pandemien leide man hele hytter og var alene der. Folk er kanskje ikke vant med DNT-opplevelsen ved å sove på sovesal og å være flere på samme hytte, undrer Eliassen seg.

Hun tror også at nedstengningen har gjort mange sultne på utenlandsreiser, og at det nå er mange som heller velger å reise bort fremfor å feriere hjemme.

Eliassen er likevel ikke bekymret av den grunn:

– De må nok bare reise fra seg først, så kommer de tilbake. Nå har folk fått smaken på norgesferie som noe positivt.

(Saken fortsetter under bildet)

Trendy å gå på tur

Det Eliassen gleder seg mest over, er at det er blitt trendy å gå på tur. Takket være to år med norgesferie har stadig flere, og yngre, tatt i bruk den norske naturen.

– Folk er blitt mer friluftsbevisste og overnatter mer ute, forteller hun.

Dette har også vist seg i pågangen på kursene de holder, alt fra nybegynnerkurs i friluftsliv til instruerende kurs med kajakk og vannsport.

Eliassen vil understreke at det skal ikke dyrt utstyr til for å komme seg ut:

– Kjøp gjerne brukt eller reparer det du har, det viktigste er at man holder seg varm og tørr.

Flere organisasjoner mangler frivillige

Hvordan står det til med frivilligheten i Moss?

– Ja dette er et interessant tema, spesielt med tanke på at Moss er kåret til årets frivillig kommune, forteller leder av Moss Røde Kors Geir Østborg i en e-post til Moss Avis.

De har frivillige innen hjelpekorps, omsorgstjenester og aktiviteter for barn og unge. I år har de opplevd at det har blitt vanskeligere å rekruttere.

– Det er mange organisasjoner i Moss som driver med frivillig arbeid, og vi ser også at mange gjerne er frivillige flere steder, forteller han.

De opplever også at de er flere som faller fra etter hvert. Likevel mener han at dette har en naturlig forklaring. Folk er nå tilbake i en hektisk hverdag.

– Mange er opptatt med sitt og har ikke mye ledig tid til frivillig arbeid, det må vi selvsagt respektere. I Moss Røde Kors er vi klare på at jobb, helse og familie går foran frivilligheten, avslutter Østborg.