– Trening er svaret på det meste

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KRONIKK Vi kom plutselig i kontakt med hverandre rett før påske. Det begynte med at Finn-Erik spurte Anne Lise om hun støttet Venstres visjon om fjordbyen Moss. Anne Lise svarte ja. Så kom spørsmålet: Hvorfor er ikke dere politikere mer opptatt av fysisk trening i omsorgspolitikken? Vi ble enige om at det var et  godt spørsmål.

Like etterpå fikk vi en ny folkehelseminister som var tydelig på at folk må gjøre som man vil. Spise som man vil og trene som man vil. De siste ukene har det vært fokus på kosthold ved institusjonene. Både lokalt og nasjonalt løftes viktigheten av variert og kortreist mat. Det er bra. På valgmøtet om eldreomsorg på Vingparken 20. mai, druknet imidlertid alt dette i en utdatert diskusjon om privatisering og kommunalisering av eldreomsorgen. Den diskusjonen tar oss ikke videre mot målet om en bedre eldreomsorg. Hvorfor kan vi ikke heller diskutere hvordan Moss skal bli best på helse og omsorg? Vi har alle forutsetninger. En ny kommune, innbyggere som velger å bo tett, noe som gjør det lett for kommunen å yte tjenester. Hva skal til for å lykkes?

Mange politikere liker å snakke om bekjemping av forskjeller. Da kan man snakke om tekniske løsninger og skattereformer som flytter penger fra rike til fattige. Men er det egentlig de økonomiske forskjellene som er størst i dette landet? Vi tror de fysiske forskjellene er like store.

Siden påske har vi trent sammen på Toppform 3-4 ganger i uka. Finn-Erik hadde aldri vært på en treningssenter før. Her er det 2700 medlemmer. Her kommer yngre og eldre i alle fasonger for å styrke egen helse. De trener. Menn og kvinner langt oppi årene løfter vekter, løper og ror. Systematisk. Moss har mange treningssentre. Det slår oss hvilken enorm gevinst dette har for felleskapet. Tenk hvor mange færre lårbensbrudd kommunen får når kjernemuskulaturen er på stell. Tenk så mye bedre liv de som trener har. De fleste vet at trening er sunt. Men alt for få gjør noe med det. Det skaper store forskjeller. Forskjeller mellom de veltrente og de utrente. Er det da riktig at politiske ledere signaliserer at folk må gjøre som de vil? Vi mener nei. Finn-Erik har valgt å stramme opp muskulaturen og fjerne magen. På fem uker er både vekten og magemålet redusert med 10 prosent.

Velferdsstaten pleier å stimulere det den vil ha mer av og straffe det den vil ha mindre av. Innenfor helse stimulerer staten for eksempel fysioterapeuter. Det er bra. Etter skade eller ulykke trenger man ofte hjelp til å trene seg opp. Staten er også flink å gjøre sukker og alkohol dyrt. På den måten konsumerer folk mindre av det som er dårlig for folkehelsa. Samtidig vet alle at trening er bra for folkehelsa. De fleste vil trene mer enn det de gjør. En bedre trent befolkning gir store økonomiske gevinster for velferdsstaten. Hvorfor gjør ikke staten da noe for at folk skal trene mer?

Vi vil at Nye Moss skal bli best i Norge på helse og omsorg. Vi får en kompakt og fin kommune med en passe stor befolkning. Det er gode treningsmuligheter for alle. Både inne og ute året rundt. For at vi skal nå dette målet må vi iverksette andre tiltak enn diskusjoner om privatisering eller ei. Vi må selvfølgelig prioritere pleie og omsorg. Budsjettet til den nye kommunen er på ca 3,3 milliarder. Halvparten av dette skal gå til pleie og omsorg. Alt for lite av dette beløpet går til tiltak som styrker folkehelsa.

Spesifikt tenker vi på å få trening inn i hjemmene til de som trenger det, så vel som på treningssentre. Slik som fysioterapeuter har mulighet til. Ikke bare er god styrke og stabilitet forbyggende mot lårhalsbrudd, men også andre skader relatert til fall og inaktivitet. Muskulatur ligger som en beskyttende masse rundt skjelettet vårt og det som holder oss oppreist. Vi må hjelpe folk med å opprettholde bevegelighet. Etterhvert som vi blir eldre blir vi og mer passive. Med enkel treningshjelp kan flere hjelpe seg selv hjemme. Folk trenger hjelp til å komme i gang med trening.

Kanskje vi ikke trenger å bruke så mye penger på slike tiltak heller. Men vi bør bruke andre ord. Vi bør bruke ord og handlinger som gjør at flere vil trene. Vi bør sette mål. Målet må være at Moss yter den beste omsorgen og har den sprekeste befolkningen. For å nå det målet må flere mossinger stimuleres til å trene. Alle kan trene. Uansett alder eller funksjonshemming. Vi vet at noen private bedrifter lar ansatte trene i arbeidstiden. Noen bedrifter betaler til og med treningen. Årsaken til at bedriftene gjør dette er at det lønner seg. Det lønner seg for bedriften å ha trente medarbeidere.

Kanskje noe sånt kunne lønt seg for kommunen også? Eller kanskje Nye Moss kunne tjent på at  innbyggerene fikk en lavere terskel til å trene? Kanskje det kunne kommet noe positivt ut av å sette hårete mål? Kanskje folk får det bedre? Kanskje kommunen får lavere utgifter til omsorg? Vi vet ikke, men det bør testes.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken