Alvorlige mangler ved fire av ti tunge kjørerøyer

Stoppet. Mange tunge kjøretøy ble stoppet med store mangler i fjor.

Stoppet. Mange tunge kjøretøy ble stoppet med store mangler i fjor. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Nærmere 40 prosent av alle tunge kjøretøyer som ble kontrollert i Østfold i fjor, fikk pålegg om å rette feil og mangler før de fikk kjøre videre.

DEL

Overlast, dårlig lastsikring og dårlig sikt var hovedgrunnen til kjøreforbudene, melder Statens vegvesen.

– Skremmende høye tall

– Selv om de fleste vi stopper har alt i orden, er disse tallene skremmende høye, sier fagleder i Statens vegvesen, Øyvind Grotterød.

Totalt ble det gjennomført 8.195 kontroller av tunge kjøretøy i Østfold i 2017. 3.176 av dem fikk kjøreforbud og 139 ble anmeldt.

910 kjøretøy ble stoppet med overlast og 1037 kjøretøy hadde dårlig lastsikring.

Hovedtyngden av kontrollene er gjort ved grenseovergangen på Svinesund, men jevnlig blir det utført kontroller også i Fredrikstad-distriktet, blant annet i Habornveien.

– Det mest positive er at tilstanden på dekk og kjettinger er blitt mye bedre de siste årene. For få år siden fikk nesten en tredel av dem vi stoppet kjøreforbud på grunn av dette, fremholder Grotterød. 

For koselig

Flere tungbiler, nærmere bestemt 843, ble stoppet med juggel og vimpler som reduserer sikten til sjåføren.

– Det er en del førere som gjør hytta på vogntoget sitt vel hjemmekoselig. Noen monterer også bord for å få plass til forstyrrende elementer i frontruta. Dette må vi slå ned på. Blindsonen til et tungt kjøretøy er stor nok som den er, sier Grotterød.

Artikkeltags