– Dette er noe skikkelig dritt! Man mister lysten på å drive med dette, sier daglig leder Jørn Langvik i Krogstadfjorden Marina AS.

To Suzuki-motorer én på 200 hk og én på 70 hk, og to Yamaha-motorer – én på 150 hk og én på 40 hk ble stjålet.

– De har gått systematisk til verks, og vet nøyaktig hva de ser etter. De kutter opp plasten der motornummeret sitter og sjekker alderen på motoren. Ingen av motorene som er stjålet er eldre enn to år, forklarer Langvik med oppgitthet i stemmen.

Klippet hengelås

Tyvene tok seg først inn hovedporten ved å klippe over hengelåsen. Deretter har de funnet de aktuelle motorene og fjernet disse fra båtene uten å utføre så mye skade.

– Når de har kommet til porten og klippet låsen der så har de fått seg et skikkelig lys i «planeten», men det har ikke hindret dem i å fortsette. Naboen til området vårt kom hjem fra ferie i natt, men han hadde ikke registrert noe mistenksomt, fortsetter daglig leder Langvik.

– Når tyvene har tatt motorene så er det tydelig at de vet hva de holder på med. Det er rene og fine kutt på kablene og lite spor etter dem – bortsett fra at motorene mangler og plasten er fjernet, forklarer han videre.

Flere steder

Natt til onsdag var tyver også på ferden hos Makrellrød båtforening i Saltnes – der ble det stjålet tre til fem store motorer – også dette til en verdi rundt en halv million kroner.

– Det var jeg ikke klar over, hadde jeg visst det så ville vi nok hatt vakthold her. Men vi kan jo ikke fly her hver eneste natt heller, sier Langvik.

– Hva kan dere gjøre for å forhindre tyverier som dette?

– Vi kommer i hvert fall til å sette det som er mest mulig verdt så høyt som mulig, da blir det for tungt å fjerne motorene, svarer Langvik som har rundt 250 båter i opplag.

– Vi får liksom ikke gjort så mye mer enn å sikre oss best mulig. Nå er det mange år siden vi hadde noe tull, men det er tydelig at det er en liga på gang nå, fortsetter han.

På nabotomta

I tillegg til Makrellrød båtforening og Krogstadfjorden Marina AS, skal tyvene også ha vært på nabotomta til sistnevnte – Råde Båtservice og hengerutleie.

– Ja, men der ble det ikke stjålet noe – så vidt vi vet, sa tre av de ansatte hos Jørn Langvik.

– Nå må alle som driver med båt, eller har båt følge ekstra godt med. Har man båten stående på hytta her ute på Tomb og Saltnes, så kan det være lurt å sjekke om motoren fortsatt er på plass. Det var et slikt raid for noen år siden og det er ikke umulig at privatadresser også er besøkt nå, avslutter Langvik før han fortsetter den tunge jobben med å ringe de som ble frastjålet motorene i natt.

– Det er lenge siden sist vi opplevde tyverier som dette, men det er tydelig at det har vært et raid nå, sier krimsjef Jan Onarheim ved Vansjø lensmannskontor.

– Vi fikk melding om tyveriene ved Makrellrød båtforening onsdag ettermiddag og der skal tyvene ha vært på ferde natt til onsdag. Vi har vært på begge steder og gjort åstedsundersøkelser, legger han til.