– De sju ukrainske danserne som skal opptre på scenen, har kanskje familie og venner som de har mistet, eller ikke vet om er i sikkerhet, forteller Gard Mortensen, daglig leder på Moss Kulturhus.

23. mai skal noen av Ukrainas fremste sirkusartister gjeste Parkteatret og framføre den prisbelønte forestillingen «My Land».

– I løpet av en liten uke rett etter vår egen nasjonaldag, vil publikum få oppleve denne usedvanlig vakre, sterke og svært aktuelle forestillingen, og samtidig vise sin støtte til Ukraina og deres kultur, fortsetter han.

– Tøyer fysikkens grenser

– «My Land» er rå akrobatikk kombinert med vakker og poetisk dans til tradisjonell ukrainsk musikk. Det er en hyllest til Ukraina, og en hyllest til det ukrainske folk, sier Petter Fosse, produsent ved Moss Kulturhus.

Kompaniet Recirquel ble etablert i Budapest av koreograf Bence Vági i 2014, og i august 2018 ble «My Land» framvist for første gang i Edinburgh – hvor den ble kåret til den beste produksjonen under scenekunstfestivalen «Edinburgh Fringe».

– Under forestillingen blir publikum med inn i deres drømmer hvor historier om tradisjon, frihet og kjærlighet til sitt hjemland utspiller seg på en scene full av sand, som symboliserer jordens og menneskehetens opprinnelse. De sju fantastiske danserne tøyer fysikkens grenser, forklarer Mortensen.

Et hjemland i krig

Særlig sterke følelser overfor hjemlandet er sentralt i forestillingen.

– Forestillingen spiller på de sterke følelsene for hjemlandet, et hjemland som nå lider under brutal krig, utdyper Baard Sundin, salgs- og markedsansvarlig på Moss Kulturhus.

For øyeblikket reiser de ukrainske danserne rundt om i Europa på turné for å spre bevissthet om Ukraina og krigen.

– Disse menneskene har ikke noe sted å reise tilbake til, understreker Mortensen.

Solidaritet

Å få det ukrainske kompaniet bestående av til sammen 12 sirkusartister og produsenter var ikke enkelt.

– Vi kastet oss rundt med fire andre kulturhus i Norge og sørget for at produksjonen som består av 12 personer – som ikke kan reise hjem til Ukraina – kan opprettholde aktivitet og tjene penger. Det å være på turné er dyrt. I tillegg er det viktig å kunne vise denne aktuelle forestillingen for det norske publikumet, poengterer Mortensen.

– Dette er en kostbar produksjon å sette og vi håper sånn sett å gå i null. Vi får hele tiden henvendelser om støttekonserter, men må ta noen valg. Dette er det viktigste arrangementet vi kan arrangere i solidaritet med Ukraina, legger han til.

I sammenheng med forestillingen vil det være mulig å donere til de store hjelpeorganisasjonenes operasjoner i Ukraina.

Viktigste i år

– Vi grep denne sjansen både fordi kvaliteten på forestillingen er så stor, i tillegg til at den er så aktuell, understreker Sundin.

Nå håper Fosse at så mange mossinger som vil få med seg «My Land»:

– Forhåpentligvis velger folk å komme, både i solidaritet med Ukraina og å få muligheten til å se en førsteklasses forestilling, sier Fosse.

– Uansett hva, denne forestillingen er den viktigste dette året, avslutter Mortensen.

«My land» skal gå på Parkteatret 23 mai klokken 19.00. Dette er den siste av fire andre framvisninger av «My Land» i Norge – med de andre på Stavanger konserthus, Kilden teater og konserthus i Kristiansand, Nøtterøy Kulturhus og Drammens Teater.