Her kjemper elgen for livet

  En elg gikk gjennom isen på Vansjø søndag. I flere timer kavet den i det iskalde vannet uten å komme seg opp. Da brannvesenet til slutt fikk den opp, var den i så dårlig tilstand at den måtte avlives.

  Av
  Artikkelen er over 5 år gammel

  I to-tre tre timer kavet elgkuen rundt i det iskalde vannet i Vansjø før åtte mann fra brannvesenet fikk halt den på trygg grunn fra innsjøen.

  DEL

  Da var elgen så medtatt at viltnemnda var i tvil om hvorvidt den ville overleve.

  Det var ved 11-tiden søndag formiddag at en turskøytegjeng på utflukt i regi av Den Norske Turistforening ble vitne til dramatikken ved Vansjø-isen . Ved Nesengsundet langs grensa mellom Moss og Rygge kommune, observerte de plutselig at en elg var gått gjennom isen og som fortvilet kavet for å komme på land.

  – Vi la merke til at den så forvirra ut. Den sto til tider på bunnen, men kommer seg ikke opp. Det så forferdelig ut at den slet slik, forteller leder av turgruppa i DNT Vansjø, Nils-Jørgen Kraft.

  Han presiserer at skøytegruppa hadde sjekket isen i forkant og hadde sikkerhetsutstyr som gjorde dem rustet til en skøytetur på innsjøen.

  Viltnemnda og brannvesenet ble tilkalt, og etter mye om og men, fikk de elgen på land på Feøya i Rygge (merket med rødt på kartet). Da var ungelgen helt utslitt og klarte ikke å stå på egne bein. Det var ingen ytre skader på elgen.

  Etter å ha observert den i nesten to timer, kom den aldri på fote. Dermed ble avliving foretatt på stedet.

  – Vi så det an en stund og prøvde å hjelpe den opp, men det virket nyttesløst. Dermed ble avliving løsningen slik at den ikke skulle lide noe mer. Den hadde fått skrubbsår på beina og brystet så den hadde det nok ikke bra, forteller Harald Urstad fra viltnemda i Moss, Råde og Rygge.

  Vær forsiktig

  Brannvesenet varsler at isen er utrygg flere plasser i Vansjø. Det er varierende tykkelse på isen i den store innsjøen, og man bør være lokalkjent og ha med sikkerhetsutstyr dersom man skal ferdes på isen. Det er store variasjoner i istykkelse på de ulike delene av Vansjø.

  For informasjon om istykkelse, kan man søke i den nasjonale basen varsom.no på nettet. På denne nettsiden kan man lese om tykkelse og observasjoner av isen, og nettstedet har informasjon fra hele landet.

  Les også: Små og store i full aktivitet på Vansjø-isen 3.juledag

  Artikkeltags