Eldre blir anbefalt å ta en oppfriskningsdose med koronavaksine. Men unge, friske nordmenn vil trolig ikke få flere anbefalinger, sier FHI-overlege.

– Høy alder er den klart viktigste risikofaktoren. Vi anbefaler derfor alle over 65 å ta en oppfriskningsdose snarest, og vi vurderer om det er behov for friske i aldersgruppen 45–64 år. For friske under 45 år blir det neppe noen gang anbefaling om flere koronavirusdoser, sier FHI-overlege Preben Aavitsland til ABC Nyheter.

En eventuell høstbølge av covid-smitte har foreløpig latt vente på seg, men i vinter må vi være forberedt på det uvanlige, sier Aavitsland.

– Det er mindre immunitet enn normalt mot influensa, og vi har allerede et uforutsigbart koronavirus i omløp, sier Aavitsland.

Det er ingen tegn til økning av influensa i samfunnet, men det kan komme en samtidig bølge med både korona- og influensasmitte senere i høst, advarer han.

– To epidemier samtidig vil ikke være bra. De rammer i stor grad samme gruppe og overtar dermed de samme kapasitetene i sykehusene og sykehjemmene. Men to epidemier etter hverandre er heller ikke bra, hvor sykehusene kan få en belastning som varer lenge, sier Aavitsland.

Disse får vaksinen nå

Innbyggere over 65 år kan nå bestille time til dose fire av koronavaksinen. Det må ha gått fire måneder siden du fikk dose 3, og du må ha fylt 65 år, skriver kommunen. Personer som bor på sykehjem eller omsorgsboliger vil få tilbud om vaksinen der de bor.

Regjeringen har besluttet at kommunene også kan gi oppfriskningsdose mot covid-19 til risikogrupper mellom 18 og 64 år. Tilbudet gjelder også personer i aldersgruppen 12 - 17 år med alvorlig grunnsykdom.

For de som kvalifiserer til å få oppfriskningsdose er det nå slik at man selv bestiller time til dette. Man må inn på nettsiden Helsenorge.no og der velge «timeavtaler »og «bestill time». Velg deretter «Moss kommune, vaksinasjon.»

Har du gjennomgått koronasykdom, anbefaler FHI en oppfriskningsdose (både tredje og fjerde dose).

Vaksinesenteret i Moss er i Øreåsveien 11, 1528 Moss.

Les også

Luna (6) jobber på Krapfoss skole: – Hun roer oss ned

(©NTB)